”…life is being lived there” – 12. #blogg100

Apropå gårdagens blogg om att välgörenhetsorganisationer ser sig om efter mer innovativa webb-/mobiltjänster för att tilltala den växande skaran av smartphoneanvändare, vill jag lägga till ytterligare ett par viktiga parametrar…och då menar jag verkligen ”apviktiga”…

Det måste finnas ”valfrihet” och självklart ska det vara ”KUL”! Och det är just därför vi kan se en tydlig uppgång för välgörenhetstjänster som använder sig av ”kampanjer”, där ger man just frihet till andra att hitta på egna happenings, aktiviteter etc och då blir det ju ofta just ”kul” som exempelvis ”Run Zombie Run”!

Tror att en kort beskrivning av hur välgörenhetskampanjer på webben funkar vore på sin plats här:

  1. Som användare/kampanjdrivare väljer man vilken organisation man vill hjälpa att samla in pengar (om det finns fler val än ett)
  2. Sätter upp en aktivitet, händelse eller vad det nu kan handla om, ex: arrangera en insamlingsdag, springa ett lopp, hedra någon etc.
  3. Bestämmer ett insamlingsmål ex 5.000kr och eller en insamlingsperiod ex 2 veckor.
  4. Startar kampanjen och sprider informationen i sociala medier, mail etc.

Och så några exempel på kampanjtjänster för välgörenhet:

  • Charitywater som jobbar stenhårt med att samla in pengar med ett mål: att kunna ge rent och giftfritt vatten till människor i utvecklingsländer.
  • Just Giving Här kan man förutom att starta en kampanj för ”valfri” välgörenhetsorganisation även nyttja möjligheten att promota sin kampanj genom Just Givings egna Facebook-app.
  • Cancerfonden, ex: Rosa bandet kampanjinsamlingar.
  • Charitystorm Ett ex. på en nystartad svensk kampanjtjänst.

Och många många fler…

Men viktigast av allt är att en riktigt bra tjänst bör bygga på ett nära förhållandet till dom man utvecklar för, att inse att det inte handlar om att enbart digitalisera insamlingsbössan som ett substitut till den riktiga, utan att göra bössan tillgänglig för förändring att släppa lös sin idé på webben och låta den växa och anpassas tillsammans med andra. Faktum är ju att webben i allra högsta grad är verklighet för väldigt många, lika verkligt som den lokala matbutiken, ett konstaterande som jag tycker jag att Ze Frank uttrycker alldeles förträffligt med det här citatet:

“On street corners everywhere, people are looking at their cell phones, and it’s easy to dismiss this as some sort of bad trend in human culture. But the truth is life is being lived there.”

Om ni inte vet vem Ze Frank är föreslår jag att ni gör en sökning på denne mkt intressanta man, men kolla först in videon nedan från ett av Ze Franks TED-framträdanden, och passa på att njut av den medryckande låten ”I’m about to whip somebodys ass”. 😉

Kram och god kväll!
//Christian

Du gillar kanske också...