En flicka åt gången – 13. #blogg100

Det är dags att lägga lite extra uppmärksamhet på det heroiska arbetet som pågår för att ”förändra världenen flicka åt gången

Flera miljoner flickor världen över hindras till varje pris från att gå i skolan, medan skolan mer eller mindre räknas som en självklarhet för pojkar. Att flickors skolgång ska vara självklart är ett problem som det jobbas hårt med på flera fronter, i princip alla breda välgörenhetsorganisationer har ett projekt för flickors rätt till skola, och det var också huvudfokus för Musikhjälpen i P3 2012.

Kuriosa: Musikhjälpen 2012 samlade på en vecka in rekordsumman 18 104 362kr för att flickor ska få gå i skola.

Nu har även 10x10act  gett sig in i kampen och startat en ”social action” kampanj ”Girl Rising” där de använder sig av kraften i storytelling tillsammans med strategiskt valda partners, ex Intel, och många kända kvinnor, musiker och skådespelare för att leverera ett enda meddelande:

”Att utbilda flickor i utvecklingsländer kommer att förändra världen.”

Se trailern för Girl Rising:

Förutom problemet med utbildning har även det sexuella våldet mot kvinnor/flickor ökat drastiskt. För bara en dryg vecka sedan attackerade ett helt gäng män sammanlagt 19 kvinnor på Tahrirtorget i Kairo. Kvinnorna utsattes för sexuella övergrepp för att de deltog i protesterna.

Vi har också hört rapporter från FN, Amnesty och Human Rights Watch att brutala våldtäkter används för att skrämma och straffa i den syriska konflikten, precis som det användes som en del i krigsföringen i Kongo-Kinshasa, Libyen och den etniska rensningen i Bosnien-Hercegovina…

Men det är inte enbart i krig som kvinnor frekvent utsätts för våldtäkt, det är även en del av alldeles för många kvinnors vardag framförallt i stora slumområden i Afrika.

I området Silinga i en av Afrikas största urbana slum ”Kibera” bor det ca 20000 personer. Silinga har extremt dåliga förhållanden gällande vatten och avlopp, sjukdomar sprids lätt och under nätterna stängs toaletterna helt, eftersom det är farligt att gå ut och våldtäkter är väldigt vanliga.

I just detta område har det svenska företaget Peepoople testat sin produkt Pee Poo.

The mission of Peepoople is that all people who so desire shall have access to dignified and hygienic sanitation

”PeePoo är en engångstoalett som omarbetar avföring till gödsel. Den är tillverkad i bioplast och innehåller ämnet urea som bryter ner innehållet på fyra veckor. Då kan den grävas ner direkt i jorden eller säljas vidare som gödsel.”

Pee Poo löser problem med sanitet, kan användas som gödsel och ser till så att grundvattnet inte blir infekterat. Men Pee Poo hjälper också till att minska risken för kvinnor och flickor att bli överfallna och våldtagna, då de slipper gå ut för att uträtta sina behov.

Jag hoppas och tror att vi kommer att få se många fler liknande satsningar de kommande åren och glöm inte: ”Att utbilda flickor i utvecklingsländer kommer att förändra världen”!

Kram
//Christian 

Du gillar kanske också...