Fler filantroper – 30. #blogg100

Nu har Bill Gates och Warren Buffets initiativ ”The giving pledge” (Löfte om att ge)  som jag skrev om för ett tag sedan (läs här) blivit internationellt. I tisdags presenterades ytterligare 12 miljardärer som skrivit på ”löftet” vilket binder dom till att ge bort minst hälften av sin rikedom till välgörenhet (de väljer själva om de vill ge bort pengarna efter sin död eller medan de är i livet). Det innebär att de nu är 105 filantroper som skrivit på ”Löftet om att ge”.

Mest kända av de 12 nya filantroperna är förmodligen Richard och Joan Branson som står bakom Virgin Group med varumärken som bla Virgin Atlantic Airways och Virgin Galactic.

Sir Richard som räknas som den 4:e rikaste mannen i England skrev bland annat detta i sitt löftesbrev:

“‘Stuff’ really is not what brings happiness. Family, friends, good health and the satisfaction that comes from making a positive difference are what really matters.”

Ytterligare en intressant person i skaran är den ryske oligarken Vladimir Potanin, som också är den rikaste av de nya miljardärerna med sina 92 miljarder kronor. (läs mer om Vladimir på forbes)

Inte illa att ha 105 så extremt rika miljardärer på sin lista, Gates och Buffet har verkligen nått framgång med sin ”giving pledge” och den största vinnaren av de alla är ju förstås de ändamål filantroperna väljer att stödja med sina rikedomar.

Det ska också bli spännande att se vad som händer framöver, 105 är ju bara början, jag tror att varje miljardär värd namnet kommer att vilja vara del av ”giving pledge” för att göra skillnad. Frågan är bara när vi ser första svensken på listan, månne något för herr Kamprad?

Godnatt alla.
//Christian

Du gillar kanske också...