Granskning av bistånd – 25. #blogg100

Jag vet inte hur många av er som känner till Sadev? Eller ”kände” till, eftersom det lades ner vid årsskiftet.

Sadev med kontor i Karlstad var en myndighet under regeringen med uppdrag att utvärdera svenskt bistånd, och som enligt Biståndsminister Gunilla Carlssons invigningstal 2006 skapades med målet att visa att ”Sverige sätter ribban högre och kan gå i spetsen för att utveckla kvaliteten i biståndet.”

Men förra året började det dyka upp rapporter från några av medarbetarna på Sadev om en ”myndighet i fritt fall” och att det var ”en sjuk miljö” och efter en närmare granskning visade det sig att Sadevs biståndsutvärderingar har haft för låg kvalitet och till råga på allt fel inriktning… (läs mer här)

Så i mitten av december förra året beslutade Gunilla Carlsson att efter 6 år avveckla Sadev helt, utan att ha någon ny ersättningsenhet på plats.

Men det tog inte mer än ett par veckor förrän nyheten kom att en fristående expertgrupp eller också kallad ”granskningskommitté” hade sammankallats, en grupp som, precis som Sadev, kommer att svara under regeringen.

Kommittén består av:

  • Ordförande: Lars Heikensten, tidigare riksbankschef.
  • Vice ordf.: Eva Lindström, fd riksrevisor
  • Hans Rosling, bla initiativtagare till Läkare utan gränser
  • Jakob Svensson, ekonomiprofessor

– ”Jag är helt övertygad om att med den uppsättning vi kan få fram så borgar det för mycket hög kvalitet” säger Gunilla Carlsson.

Och det är ingen liten summa som behöver granskas, trots att Sverige är ett relativt litet land har vi en årlig biståndsbudget på ca: 38 miljarder kronor och expertgruppens egna budget uppskattas till ca 20 miljoner kronor per år. Så det behövs verkligen en kompetent grupp, vilket vi hoppas att detta är.

Hans Rosling som är med i denna nytillsatta grupp har ju som ni säkert vet många strängar på sin lyra, så jag väljer att avsluta med en av de bättre TED talks som Hans gjort, ”The magic washing machine”

Hans Rosling the magic washing machine

God #melfest på er alla.
//Christian

Du gillar kanske också...