Näthat – 74. #blogg100

Som ni säkert hört misstänker Polisen att anledningen till den 13-åriga Kumla-tjejens självmord var att hon blivit filmad och fotad och att bilderna publicerats på nätet, eller iallafall att det hotats om att göra det. Dvs ett typiskt fall av nätmobbning…något som nästan hälften av alla tonåringar har råkat ut för idag.

Mobbning är ju långt ifrån en ny företeelse, däremot har det, med hjälp av ”smart” teknik blivit väsentligt lättare att utsätta andra för pinsamheter, kränkningar, mobbning det vi idag kallar ”näthat”.

Jag minns själv från min egen skolgång hur både jag och flera andra blev utsatta för kränkningar från skolans ”mest osäkra” barn, något som då oftast skedde ansikte mot ansikte. Men det hände även att flera blev utsatta för hemska trakasserier via telefon, och eftersom detta var på den tiden då nummervisning inte hade uppfunnits, så kunde dom som ringde vara helt anonyma.

Och just mobbning via anonyma avsändare har ju ytterligare förenklats idag med hjälp av instagram, twitter, facebook, youtube och andra sociala medier där man enkelt kan kommentera eller publicera ett foto eller en film av den mobbade.

 

Näthat

Bildcred: http://www.friends.se/

 

Tydligt står att ungdomar och barn idag definitivt har mycket lättare för att bli utsatta för trakasserier och att det också får hemska följder…

Därför är jag helt övertygad om att vi vuxna måste engagera oss mer i våra ungdomar, både irl och på nätet. Och det viktiga är inte att rätta och berätta hur saker ska vara, utan att bara finns där som en ”polare”, en mentor som kan stötta och vara ett bollplank i tuffa situationer, eller bara en vuxen att gå på bio med.

Just detta engagemang är något som den ideella organisationen Mentor jobbar med, dvs ”mentorskap” för unga mellan 13 och 17 år. Till organisationen Mentor kan man anmäla sig om man vill ägna ett par timmar varannan vecka åt att stötta ungdomar som behöver det!
Läs mer om Mentor och deras verksamhet här

Mentor tillhör också en av de organisationer du kommer att ha möjlighet att stödja via Pennybridge tjänst redan vid lansering.

Och som avslutning idag skulle jag starkt vilja rekommendera er alla att läsa dessa två bloggposter av Joakim Jardenberg, apropå näthat och fotografering.

Fem frågor om näthat
Svar på de fem frågorna

Nätkärlek till er alla.
//Christian

Du gillar kanske också...