Skatteavdrag för gåvor #blogg100 dag 28

Mer pengar till välgörenhet!

Om du inte redan visste det så infördes ett skatteavdrag för gåvor den 1:a januari 2012, ett avdrag med målet att stärka den ideella sektorn. Läs även tidigare blogginlägg om skatteavdrag här.

Och hur funkar det då?

Jo som privatperson kan du få 25 procent (maximalt 1500kr) i skattereduktion om du skänker till stiftelser, ideella föreningar och registrerade trossamfund. De du skänker till måste dock ha godkänts av Skatteverket. Klicka här för att se hela listan över de (för tillfället) 70 godkända organisationerna. Du måste också skänka minst 2000kr per år uppdelat på minst 200kr per tillfälle.

Nytt för i år är också att Skatteverket ändrat så att hjälpverksamheten kan vara ”stöd av omsorg till exempelvis personer med psykisk funktionsnedsättning, asylsökande eller socialt utsatta personer”, dv din gåva behöver inte bara vara ekonomisk.

För att du som givare ska få tillbaka pengar måste mottagarna skicka in kontrolluppgifter till Skatteverket.

Skatteverket logo

Enligt ett pressmeddelande från Skatteverket (klicka här för att läsa hela) skänkte under 2013: 761 000 personer 1,3 miljarder kr, att jämföra med de 960 miljoner som skänktes 2012. En ökning med nästan 36 procent.

Ytterligare värt att nämna utifrån pressmeddelandet är att gåvogivarna består av ca 50 procent fler kvinnor än män.

Ha det gott!
/Christian

Du gillar kanske också...