Skolplikt, Barnhjälpen och PMU – 86. #blogg100

I Sverige har vi som bekant skolplikt, vilket innebär att utbildning för alla mellan 7-16 år och bosatta i Sverige, är obligatorisk och gratis. Och sedan 1997 får även sexåringar börja skolan ”om deras föräldrar vill det”, personligen vet jag inte att jag någonsin fått frågan om någon av mina barn vill hoppa över ”förskolan” eller ”nollan” som det också kallas, men det är som sagt inte ”obligatoriskt”. 

Men för de flesta slutat inte skolan när man är 16 år, utan efter det följer tre-fyra år gymnasium också dessa år är kostnadsfria. Och efter det väljer de flesta att studera ytterligare tre-fyra år på högskola/universitet.
Dvs svensk skolgång pågår vanligast i 16-18 år…

Nu är det inget nytt påhitt att det är obligatoriskt att ”lära”, 1723 instiftades en lag i Sverige att alla föräldrar ska ordna så att deras barn lär sig läsa, och redan 1842 infördes skolplikt.

 

skolplikt

Bildcred: svtplay ”om skolplikt”

 

Dock är det ju så att det finns en mängd andra länder i världen där möjligheten till utbildning inte finns, eller är för dyr.

Och just kostnaden medför att det i vissa länder och kulturer tyvärr blir en könsfråga. När det blir för dyrt för att skicka alla barn i en familj till skolan prioriteras ofta pojkars utbildning framför flickors.

Tyvärr visar forskningen att en annorlunda prioritering vore mer gynnsamt…

Om man istället satsar på ett samhälle med fler utbildade kvinnor föds färre barn och familjer får lättare att klara av sin försörjning. Detta skapar på sikt möjlighet till att ytterligare fler familjer får råd att skicka sina barn till skolan vilket leder till ett mer stabilt samhälle. 

Det finns som tur är många organisationer som jobbar hårt för att hjälpa till med skolgång för barn i fattiga familjer.  Två av dessa organisationer är Barnhjälpen och PMU som båda redan har anslutit sig till Pennybridge tjänst och därmed tillhör de organisationer som du kommer att kunna stödja redan vid lansering.

 

barnhjälpen

Bild lånad från www.barnhjälpen.com

Kort om Barnhjälpen
Barnhjälpen är en svensk hjälporganisation med 90-konto som har funnits i över 30 år och tar sin utgångspunkt hos de fattiga i samhället, bland annat genom fadderverksamhet och insatser för att stärka mänskliga rättigheter. Klicka här för att läsa mer om barnhjälpen

 

Kort om PMU
PMU är en svensk hjälporganisation med 90-konto som varit aktivt i snart 40 år och med en vision om:
”En rättvis och jämlik värld där människors relationer är upprättade, där fred, frihet och demokrati finns för alla och där mänskliga rättigheter respekteras, där ekonomiska resurser är rättvist fördelade och där människor lever i harmoni med naturen och säkrar framtiden för kommande generationer.” Klicka här för att läsa mer om PMU

Ha det gott!
//Christian

Du gillar kanske också...