Suspended coffee – 71. #blogg100

Caffè sospeso” eller caffè pagato är italienska för ”suspended coffe” eller fritt översatt ”förbetalt kaffe”.

Det är en äldre ”tradition” som på nytt tog fart för snart fem år sedan i Neapel, där gäster som hade haft tur, eller helt enkelt hade god ekonomi valde att beställa en ”sospeso” vilket innebar att de fick ”en kopp kaffe” men betalade för två. Och där den ”andra” koppen kaffe skrevs upp som en ”förbetald kaffe” och fanns tillgänglig gratis för de fattiga som kom in.

Ni hörde säkert hört talas om detta ”fenomen” då det för ett par veckor sedan blev viralt i sociala medier, något som också har medfört att flertalet caféer även i Sverige har hoppat på trenden och numera erbjuder just ”suspended coffe”, men också samma lösning för en macka eller till och med en lunch.

Bland annat espressobaren Pavement i Göteborg var tidigt ute med att både hänga på och att marknadsföra det i sociala medier, och har tack vare det fått uppmärksamhet både via TV och radio.

 

Suspended coffee

Denna bild på ”Cal Walker” som dricker kaffe används ofta i sociala medier för att beskriva ”suspended coffe” men har egentligen hämtats från en artikel om hemlösa i Washington Post.

 

Så tack vare sociala medier har det på väldigt kort tid införts suspended coffee på en mängd ställen, vilket innebär att vi numera i princip bara har ett problem kvar att lösa…vad ska det heta på svenska? En fråga som många har ställt sig, bland annat denna facebookgrupp som enkom startades för att promota just suspended coffee.

Och för ett tag sedan la även Joakim Jardenberg ut en länk gällande ”Suspended coffee” i både sitt twitter och facebookflöde med bland annat frågan:

”Har vi något bra (svenskt) namn på det?”

och fick ett mängd förslag, så som:
”Kaffe på vänt”, ”Kaffe på tur”, ”Bjudkopp”, ”kaffe på vänt”, ”en kaffe för alla”…mm.

Så vad tycker ni, är det inte dags att en gång för alla se till att komma överens om vad vi ska kalla det?

Ha det gott!
//Christian 

Du gillar kanske också...