Höst vandrarhem och fairtrade
Idag släpper vi återigen fram en gästbloggare: Lotta Herlitz som också var en av våra 24 sommarbloggare och skrev om att följa sitt hjärta.
Lotta har ett stort intresse för miljö och humanitära frågor. Och försöker till vardags, som hon själv uttrycker det ”göra sitt bästa för att tillsammans med sin make uppfostra familjens två barn till globalt solidariska varelser med någorlunda vett.”
Om att vara en del av någon annans upplevelse
Nu har hösten kommit på allvar. Den stora lönnen här utanför har börjat fälla sina löv och kvällarna är mörka. Och jag har börjat sortera mina semesterbilder.
Sommaren 2013 var sommaren då jag förälskade mig i vandrarhem. Blev lite överraskad när jag insåg att jag älskar att knöla in hela familjen i ett litet rum med två våningssängar och ett handfat. Jag är ganska bekväm av mig till vardags men på semestern tycker jag plötsligt att det bara är charmigt att behöva bära barnen över en lerig gårdsplan när de måst på toa mitt i natten. Vandrarhem är också ett utmärkt tillfälle att träna barnen i gott uppförande. Man lämnar duschrum och kök som man själv vill hitta det och man springer inte runt och väsnas.
På ett av vandrarhemmen vi besökte ombads besökarna att visa hänsyn genom anslaget:
”Tänkt på att du är en del av någon annans upplevelse.”
Typiskt trevligt vandrarhem!
Uppmaningen är också giltig i princip i vilka sammanhang som helst. På arbetsplatsen är du en del av dina kollegors upplevelse av sin arbetsdag – vad gör du för att bidra till en god arbetsmiljö?
Hemma är ditt sätt att hantera olika situationer direkt avgörande för hur dina barn upplever livet, och skrämmande nog påverkar det också hur de kommer att uppleva livet senare i livet. Och varje dag gör du val som påverkar livet för människor på andra sidan jordklotet. Till exempel människor som sliter i sitt anletes svett, faktiskt med livet som insats, för att vi ska kunna köpa billiga livsmedel. Låga löner och en riskfylld arbetsmiljö är verkligheten på plantagen för kaffe, bananer, choklad, te och annat vi gillar.
2006 rapporterades att barnarbete var utbrett särskilt vid kakaoodlingar där barn ibland hölls kvar under slavlika förhållanden (läs mer här). 2006 är länge sedan och vi kan hoppas att det är annorlunda nu sju år senare. Men vågar vi chansa? Inte jag i alla fall. Jag väljer Fairtrade-märkt.
Fairtrade är en oberoende produktmärkning som visar att en varar är producerad under enligt sjysta villkor. För anställda hos Fairtrade-märkta producenter finns krav på en minimilön samtidigt som odlarna är garanterad ett minipris som täcker produktionskostander. Utöver priset på varan utgår också en premie som ska användas till investeringar för att förbättra samhället runt odlingen.
På så sätts höjs levnadsvillkoren för alla kring odlingen, och inte bara för de som arbetar där. Tack vare förbättrade ekonomiska villkor för såväl familjer som samhället motverkas barnarbete, krav ställs också på att barn under 15 år inte får användas som arbetskraft.
Det finns även andra kriterier för Fairtrade-märkning som främjar demokratiutveckling och tar hänsyn till miljön (läs mer här).
Den 17 oktober är det dags för Fairtrade Challenge 2013. Denna går ut på att uppmuntra arbetsplatser och enskilda att den 17 oktober ornda en fikapaus med Fairtrade-märkta produkter och också registrera detta på Fairtrade Challenge´s hemsida. I skrivande stund finns ca 200.000 fikadeltagare anmälda.
Syftet med Fairtrade Challenge är såklart att sprida kunskap om Fairtrade-märkningen och dess livsavgörande betydelse för många världen över. Jag hör ju till de redan frälsta men missar ändå inte ett tillfälle att unna mig en god fika. Gör det du också!
//Lotta