H&M ger en halv miljard till välgörenhet – 94. #blogg100

H&M har sista tiden fått hård kritik för att deras textilarbetare i Bangladesh har vad som kallas ”svältlöner”, en minimilön på 300kr/mån, vilket motsvarar ca en femtedel av vad som anses behövas för att man ska kunna leva på sin lön (1500kr/mån).

Rapporter har getts från fabrikerna att textilarbetare svimmar av utmattning och näringsbrist, främst då lönen inte räcker till att köpa näringsrik mat. Lönen innebär också att det inte finns tid att umgås med sin familj då de måste jobba hela tiden för att få ihop tillräckligt med pengar.

H&M har engagerat sig i dessa frågor på plats, men får trots detta kritik då de endast förespråkar ”minimilöner”, vilket alltså är mycket lägre än den summa som behövs för att kunna (över) leva på lönen.

Textilarbetare

Bildcred: svt-nyheter

Men den 18:e april rapporterade H&M i ett pressmeddelande att de väljer att skänka en halv miljard till välgörenhet via sin stiftelse H&M Conscious Foundation.

”Den här betydande donationen kommer att ge stiftelsen ännu större möjligheter att förbättra människors livsvillkor och bidra till samhällsutvecklingen i de länder där H&M verkar.
Särskilt fokus kommer att läggas på initiativ som bidrar till att uppnå FN:s millenniemål.”

Även denna handling får utstå kritik framförallt då många anser att det inte är en tillräckligt stor uppoffring från ett så rikt bolag. Årets vinst för hm var 1,3 miljarder efter skatt, och vid förra årets vinstutdelning fick enligt SVT’s rapportering Stefan Persson 5,6 miljarder kronor.

Och jag håller med i kritiken så tillvida att det inte finns något som ursäktar de extremt låga löner och dåliga arbetsförhållanden som textilarbetarna beskrivs jobba under, det måste åtgärdas omedelbart om H&M ska behålla sina kunder.

Men det är viktigt att betona att det är få kommersiella bolag som väljer att skänka nästan 40% av sin vinstutdelning till välgörenhet.

Så glöm inte att ”gott är gott” och att en halv miljard verkligen kommer att göra skillnad för många familjer.
//Christian

Du gillar kanske också...