Hungry planet – 99. #blogg100

Råkade härom dagen på en site med foton som jämför hur mkt mat en familj äter på en vecka i genomsnitt i olika länder i världen.

En väldigt intressant jämförelse både när det gäller kulturella och ekonomiska skillnader. Kanske framförallt mest intressant utifrån de aspekter som jag tidigare skrivit om, hur mycket mat vi ”kastar” (läs om det här) enbart i Sverige slänger vi ca en miljon ton varje år.

Fotografierna på siten är ifrån boken ”Hungry Planet” som är fotograferad och skriven av Peter Menzel och Faith D’Aluisio.

I boken finns det som sagt mängder med fotografier och jag har lyft fram några extra tydliga exempel för att belysa skillnaden:

Ta familjen Aboubakar i Tchad, som spenderar motsvarande 8kr på en veckas mat, med en förkärlek för soppa med färskt fårkött.

Jämför med den Tyska familjen Melander som spenderar 3200kr per vecka på dagligvaror, och vars favoritmat är: stekt potatis med lök, bacon och sill, stekta nudlar med ägg och ost, pizza och vaniljpudding. Se bilderna nedan.

Chad

En veckas mat för en snittfamilj i Tchad, på bilden familjen Aboubakar

Tyskland

En veckas mat för en snittfamilj i Tyskland, på bilden familjen Melander

USA

Familjen Revis i North Carolina spenderar 2240kr på en veckas mat, favoritmat: spagetti, potatis och sesamkyckling

Ecuador

Familjen Ayme i Ecuador spenderar motsvarande 207kr per vecka på mat och gillar potatissoppa med kål.

Kan ju inte undgå att fundera kring hur fotografierna sett ut om jämförelsen hade handlat om hur mycket mat vi kastar…
Nåja, som sagt ibland är det fascinerande och intressant att göra globala jämförelser, och helt klart är att vi har olika förutsättningar även om vi lever på samma jord.

Ha en fortsatt härlig dag!
//Christian 

Du gillar kanske också...