CSR & Telia – 67. #blogg100

Idag tänker jag uppmärksamma ett intressant blogginlägg av  som bloggar om CSR (Corporate Social Responsibilty).

Som ni säkert läst står Telia Sonera inför misstankar om mutbrott i Uzbekistan, det handlar om stora affärer som genomförts och om de bevisas vara skyldiga kommer det att innebära en miljardsmäll för bolaget då de i så fall tvingas överlämna sin uzbekiska vinst till staten.

En utredning har redan visat att de brutit mot sina etiska riktlinjer vilket ledde till att Telias Vd Lars Nyberg avgick den 1 februari i år. Och på onsdag är det Telias årsstämma då det är dags att välja ny styrelse som förväntas få en starkare etisk profil än tidigare.

En förväntan som till viss del förstärks när man läser Ulrikas blogginlägg om Telia (som du hittar här), vilket visar att de uppenbarligen börjar ta sitt CSR ansvar på allvar iallafall när det gäller den svenska marknaden.

Corporate Social Responsibility

Ulrika berättar att hon vid flera tillfällen haft kontakt med Telia, både i telefon, twitter och ansikte mot ansikte och ställt frågor om deras sociala ansvarstagande, frågor som handlade om allt ifrån ekologiskt kaffe, miljödeklarationer och Telias kundtjänst, frågor som bemöttes med ”frågande miner” och svar (tweets) som ”Fråga inte oss, vi jobbar bara för Telia Sverige”.

Till slut tröttnar hon på bristfälliga svar och lyckas via telefon få kontakt med Cathrine Karagianni, som är miljöchef på Telia Sonera, och äntligen möter hon en vändning.

”En vecka senare ringer hon upp. Då har hon talat med
– ansvarig för inköp till samtliga Sverige-butiker, så att alla ska erbjuda reko-kaffe och ekomjölk
– ansvarig för produktinformationen, så att samtliga it-produkter ska rymma en miljödeklaration och informationen finnas elektroniskt tillgängliga för alla butiker.
– ansvarig för kundtjänsten, så att alla uppföljningar – oavsett om synpunkterna rör bredband, telefon eller tv – ska utformas på samma sätt. Kunden också ska kunna framföra sina synpunkter på Telia utan att dessa är kopplade till kundtjänstens prestationer.”

En positiv vändning som vi får hoppas att de klarar av att leva upp till, och som i så fall lyckas visa upp en ny sida av Telia. För idag är ju faktiskt CSR en hygienfaktor och något som definitivt alla stora företag bör klara av att leva upp till.

Läs mer om riktlinjer för CSR här

Kram
//Christian

Du gillar kanske också...