THINKTHINK – 68. #blogg100

Idag kliver jag återigen åt sidan och släpper fram ytterligare en kollega, Daniel ordet är ditt. 🙂

**********

Time for a #THINKTHINK (eller Think twice) movement?

I förrgår var den stora händelsen, i alla fall i Twittervärlden Bengt Ohlsson som skrev en krönika i DN. Det var ord som uttryckte en känsla. Ord som ville peka på att ord inte räcker… Genialt menar vissa. Hårt säger andra.Kan inte låta bli att fråga mig själv: Vad nu? Vad händer nu? Vad är skillnaden idag Bengt Ohlsson? Vad består?

Bengt kritiserade just ordens menlöshet och pekade på vikten av handling. Handling förändrar. Det vet vi. Om det berättar historien. Om det vittnar till exempel berättelsen om Rosa Parks som vägrade stå upp för att ge sin plats åt den vite mannen. En handling som födde eller kanske snarare förlöste den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Efter Rosa Parks kom Martin Luther King Jr och många fler. Men det började med just Rosa Parks. Det hon gjorde blev startskottet för något som skulle komma att påverka en hel värld.

Rosa Parks

Det har under en längre tid varit mycket fokus på #näthat och det med rätta. Det är som att av någon anledning tycker vi inte att vi har samma ansvar i sociala medier som irl. Av någon anledning är det där ok att bete sig på ett sätt som vi annars aldrig skulle göra.

Jag har en regel. Den är värdigt enkel. Den lyder så här: TÄNK EFTER FÖRE. Man skulle också kunna formulera den som THINK TWICE eller #THINKTHINK. Inte alltid så lätt men det är just det enkla som av någon anledning kan vara så svårt. Men jag försöker. Jag försöker, misslyckas och försöker igen. Jag ger inte upp. Visst gör jag fel. Visst får jag be om ursäkt. Men jag försöker. Det är alldeles för lätt att skriva något i affekt och trycka på sänd. Utmaningen i och med e-posten är stor, utmaningen i och med sociala medier gigantisk.

Så varför skriver jag det här? Jo, därför att jag vägrar ge upp. Och, därför att jag tror att det är i just relationer människor emellan som vi formas. Det är där vi möts, ser och bekräftar varandra. Det är något vi alla har gemensamt. Relationer. Så låt oss göra nåt som betyder nåt. Låt oss försöka tillsammans. Låt oss #THINKTHINK 

//Daniel

Du gillar kanske också...