Välgörenhet & Wywallet – 37. #blogg100

Igår skrev jag om vad som får oss att ”agera” att bli ”givare” och stödja välgörenhet när det som mest behövs…och en av de viktigare parametrarna för detta är definitivt att tjänsten man använder är ”ENKEL”…

Och ”ENKEL” är uppenbarligen inte synonymt med ”Wywallet”… För ca en månad bestämde 4T (Telia, Tele2, Telenor, och Tre) att de skulle stänga ner deras mikrobetalning ”betal-SMS” för att 100% promota Wywallet. Det resulterade i väldigt många upprörda kollektivtrafikresenärer och nästan allt som skrivits om  Wywallet sedan dess har varit negativt, och framförallt så behöver man en ”smartphone” för att ens kunna använda tjänsten.

4T själva påstår att anledningen till nedstängningen beror på ett EU-direktiv och att finansinspektionen ställer krav som tvingat dom att införa WyWallet!” Men det EU-direktivet egentligen säger är att ”betalningar inte får ske anonymt via operatörerna”, pga risk för penningtvätt. Men det är ett krav som redan uppfylls då det sedan ett år inte har gått att skicka betal-SMS från oregistrerade (anonyma) kontantkort.

Och när det gäller finansinspektionen var kravet: Att operatörerna så länge de har betal-SMS måste vara under inspektionens tillsyn och följa betaltjänstlagen. Och FI har själva kommenterat 4Ts påstående läs här.

Wywallet istället för betal-SMS

Och som ni säkert har läst idag är det inte bara kollektivtrafik som folk rasar över när det gäller Wywallet, idag har det varit feta rubriker angående att välgörenhetsorganisationer tappar mängder med akuta bidrag på grund av att det inte går att skänka pengar via SMS längre! Och det faktum att det är så få som har Wywallet och vet hur det funkar.

Vi har kunnat läst frustrerade kommentarer från flera organisationer:

Det kan få stora konsekvenser för vår insamling inte minst vid en katastrof då många skänker via sms. Vi hoppas att så många som möjligt registrerar sig så att vi kan fortsätta få in livräddande sms-gåvor.
/Johan Pettersson, insamlingsansvarig på Läkare Utan Gränser

Och Röda Korset uppger att antalet gåvor via sms har sedan nedstängningen av betal-SMS minskat med 92 procent.

Jag var tidigare idag i kontakt med Annika Prine på Frii för att se om det finns några siffror på hur mycket pengar som samlas in via SMS-tjänster till välgörenhet. Men tyvärr lämnas inte sådan statistik ut från operatörerna i dagsläget. Men Annika intygar att det handlar om stora summor och framförallt om möjligheterna att snabbt få fram pengar vid katastrofhjälp eftersom SMS-gåvor är ett så enkelt sätt att ge på.

Så vi får väl hålla tummarna för att många ansluter sig till Wywallet för att kunna ge till akuta ändamål, eller att det snabbt dyker upp nya smarta och framförallt ”ENKLA” tjänster som kan bidra till insamling för välgörenhet!

Nätkärlek till er alla.
//Christian

Du gillar kanske också...