Fun theory – 47. #blogg100

Många av er har säkert hört talas om ”The fun theory” eller på svenska Rolighetsteorin, som är en idé av reklambyrån DDB Stockholm för varumärket Volkswagen, och handlar kort och gott om att förändra beteenden till det bättre genom att göra tillsätta humor, att göra saker roligt eller roligare.

Rolighetsteorin har rönt stor framgång mycket tack vare alla de videos av häpnadsväckande roliga innovationerna som fått stor spridning i sociala medier, framförallt pianotrappan som snabbt blev en viral succé (se video nedan). Rolighetsteorin har sedan dess prisats världen över.

Frågan är ju nu, hur kan vi applicera detta rolighetstänk på välgörenhet, hur kan vi se till att bygga en välgörenhetstjänst, eller en funktion som bidrar till välgörenhet, så att den också gör det roligare och uppmanar folk att ge mer eller oftare?

Jag letade igenom de mängder med bidrag som skickats in till rolighetsteorier och hittade faktiskt några som handlade om att göra  just välgörenhetsarbete roligare och valt ut två exempel som jag tyckte var lite tänkvärda:

The origami donation

En idé om en maskin där man stoppar in ex 1 dollar och väljer en origamifigur (utefter ett förval) varje figur representerar en välgörenhetsorganisation. En skärm visar i hög hastighet hur figuren viks och till sist skickas den ut i en mindre fontän där man uppmanas att försöka sänka den genom att kasta mynt (ytterligare donationer).
Inskickat av John and Nick Schmidt

************************************

Kast med litet bidrag

Felix Holfve tycker att det är för enkelt och tråkigt att skänka pengar i en insamlingsbössa så han föreslår istället att man ska kasta pengar på en vägg med små hål. Prickar du ett hål fördubblas dina pengar om du missar skänks dom utan fördubbling. Varje hål representerar en organisation så man väljer själv var man vill skänka sina pengar.

Lite kreativt iallafall, men vad tycker ni, visst finns det väl alla möjligheter att göra välgörenhet ”roligare”? Bara fantasin sätter gränserna. Dela gärna med er genom att kommentera nedan. 🙂

Kram
//Christian

Du gillar kanske också...