Flattr 48. #blogg100

Idag tänkte jag kolla lite närmare på Flattr en tjänst för microdonationer som har skapats av Linus Olsson och en av medgrundaren till Pirate Bay Peter Sunde år 2010.

Hela tanken med Flattr är att man ska precis som namnet antyder, ”flatter” dvs ”smickra” onlinetjänster med donationer. Flattr syftar också till ordet ”flatrate” som betyder ”fast avgift” vilket man använder sig av genom att varje månad sätta in valfri summa (mellan 2 och 100 euro) och  denna summa delas sedan ut varje månad fördelad till de sidor som användaren har valt att ”flattra”.

Flattr

Enligt Peter själv, är det också viktigt att den som tar emot pengarna inte får veta var de kommer ifrån, donationerna via flattr ska ske anonymt. Framförallt då det bygger på en tydlig socialistisk tanke om att det viktiga är att delta i tjänsten, inte tävla om vem som skänker mest etc. flattr är en ”uppskattningstjänst” inte en ”betalningstjänst”. De siktar på att utveckla flattr socialt för att nå upp till liknande status som Facebooks gilla-knapp.

När det gäller avgifter tar Flattr själva 10% av donationerna för att bekosta sina utgifter, och 2012 tog de in 14 miljoner i riskkapital, och deras målsättning är att nå lönsamhet under 2013.

Flattr har ju många likheter med Pennybridge, då vi på samma sätt vill erbjuda en enkel onlinetjänst för mikrodonationer, där användarna sätter upp ett månadsgivande som sedan fördelas ut till de organisationer som man väljer att stödja! Med den stora skillnaden att vi riktar oss mot välgörenhet och har valt att sätta ett högt mål genom att sänka insamlingskostnaderna genom att endast ta ut 5%.

Varma måndagskramar

//Christian

Du gillar kanske också...