Kurdiska män för jämställdhet – 97. #blogg100

För tillfället pågår en protest bland flera tusen kurdiska män mot hur en iransk domstol valt att straffa en kurdisk man.

Mannen dömdes för att ha misshandlat sin fru och straffet han tilldelades var att bli klädd i kvinnokläder och köras runt på ett bilflak och visas upp på gatorna för att bli förnedrad

Protesterna bland de kurdiska männen grundar sig i den missvisande kvinnobilden som straffet innebär, att ”kvinnlighet är skamligt och ett straff”…

För att sprida sitt ställningstagande har en facebookgrupp skapats ”Kurd men for equality” eller ”Kurdiska män för jämställdhet”. På facebooksidan publicerar kurdiska män foton på sig själva iklädda kvinnokläder, och sidan som sedan den startades den 18 april, har redan fått 13000 ”gilla” och antalet ökar för varje dag.

Kurder för jämställdhet

Bilden lånad från Facebookgruppen Kurd Men For Equality

En av de första att klä sig i kvinnokläder, fotografera sig och publicera på internet var den svenske taxichauffören Khaled Droudi, som i en intervju i Nerikes Allehanda sa:

”Genom att vi lägger ut de här bilderna på oss själva i kvinnokläder vill vi visa vårt stöd för alla kvinnor, visa att vi står upp för jämlikhet och visa att vi tar avstånd från förtryckaregimen i Iran.”

Nerikes Allehanda

Bildcred Nerikes Allehanda

Och glöm inte att när tillvaron går i alltför snäva cirklar, krävs det något oväntat för att rubba dem.
//Christian

Du gillar kanske också...