Lotta Herlitz – Att följa sitt hjärta

Lotta HerlitzIdag är det dags att presentera ytterligare en spännande sommarbloggare, närmare bestämt vår tolfteLotta Herlitz.

Lotta är bonddotter från Gotland boende i Skåne där hon jobbar som ekonom inom offentlig sektor. Har ett stort intresse för miljö och humanitära frågor. Försöker till vardags göra sitt bästa för att tillsammans med sin make uppfostra familjens två barn till globalt solidariska varelser med någorlunda vett. Sommaren präglas av uteliv och många glad skratt tillsammans med vänner och släktingar.

Att följa sitt hjärta

Det är några veckor sedan nu som SOS Barnbyar körde en annonsbilaga i Metro men budskapet ligger kvar i bakhuvudet på mig.
I annonsens ledare skriver Anna Ryott , generalsekreterare för SOS Barnbyar, om de glömda barnen i Europa.

Och när jag läser detta, så visst minns jag. Fattigdom och utsatthet finns även här. I Europa. I Kosovo. I Ukraina. I Rumänien. Minns du rapporteringen om de fruktansvärda förhållandena på rumänska barnhem som uppdagades efter att Ceausescu störtades 1989? Och de många gatubarnen i de rumänska städerna?

Jag hade glömt, men minns nu. Nu, över tjugo år senare och efter Rumäninens inträde i EU, utgår jag ifrån att situationen ser annorlunda ut. Men det får mig ändå att tänka. Hjälp behövs på så många håll och i så många former. Vem vill du hjälpa? Barnhemsbarnen i Europa? De svältande i Afrika? De krigsdrabbade? De fattiga, de förtryckta eller de sjuka? Här finns något för alla.

Något för alla

Ny teknik ger nya möjligheter att på ett enkelt sätt skänka pengar till välgörenhet. Med sms kan man skicka en femtiolapp hit, en tia dit. Den som gillar att sticka kan sticka-och-skicka.

Vi kan också påverka andra människors liv genom att göra medvetna val i vår vardag, till exempel genom att välja Fair trade-märkta produkter när vi handlar eller lämna utrensade kläder till Erikshjälpen.
För den som har tid att ge finns det många biståndsorganisationer som välkomnar fler aktiva medlemmar.
Hitta det som engagerar dig! Investera din tid eller pengar, stora summor eller små – alla bidrag är lika viktiga.

Min systerson Milo, en härlig och glad kille på 8 år, har under våren ritat teckningar som han har sålt till grannar. Alla pengar har han oavkortat skänkt till Ronald McDonaldstiftelsen. Att hjälpa barn på sjukhus här I Sverige var något han kunde relatera till och känna för. Och Milo har fattat grejen. Att hjälpa andra är att investera i sig själv.

Det är min fasta övertygelse att vi mår bra av att hjälpa andra.Det finns också studier som stöder detta, som jag dock inte tänker referera till här.
Här skriver jag från hjärtat. Och mitt hjärta säger mig att göra gott är att göra rätt.

//Lotta Herlitz

Du gillar kanske också...