Arabiska våren och Androstolen – 23. #blogg100
För alla som använder facebook eller twitter har det väl inte gått att undgå att det är ”Alla hjärtans dag” idag, lika lite som det gick att undgå att det var ”semeldagen” i tisdags… Sociala medier fullständigt svämmar över med hjärtan och semelbullar under denna vecka.
Det är på detta sätt väldigt lätt att se trender i just sociala medier, eller trender kanske är ett felaktigt uttryck när det handlar om foton på hjärtan och gräddiga bullar, kanske snarare bör benämnas som ett groende behov av att dela med sig av det härligt kärleksfulla och goda vi är med om i vår vardag. Men det smittar ju av sig och blir därmed gärna en ”trend”. 🙂
Om vi däremot går över till att fundera mer kring otrevliga trender, så upplever jag att #näthat och rasism är oroväckande områden som växer mer och mer i våra sociala medier. Där finns det tydliga grupperingar där människor med extrema åsikter hittar och stöttar varandra, något som var extremt mycket svårare innan internet.
Men samtidigt som det är oroväckande är det också positivt, då det nu helt plötsligt sker öppet och i de flesta fall utifrån en existerande persons facebookkonto. Det som tidigare kunde gro bakom slutna dörrar (vilket det självklart gör än idag) har börjat synas mer och mer. Och just öppenheten i det ”sociala rummet” kring extrema åsikter ger resultatet att det snabbt bildas motståndsgrupper, att människor samlas för att stå upp emot det de tycker är fel, se bara ”Arabiska våren” och vad det bar med sig och det var ju bara början…
Så ska man prata trend inom ”sociala medier” är det just grupperingar av olika slag, motstånd, förändringar genom mottot ”tillsammans är vi starka” som jag skulle vilja framhålla som en av de mest intressanta just nu.
Precis som ovan nämnda områden är ”genus”, dvs ordet ”hen” och lika värde i samhället över könen, också ett hett diskussionsämne som flitigt bearbetas i sociala medier. Även här bildas grupper och diskussioner pågår dagligdags i det sociala rummet på facebook och i twitter.
Och därmed kan jag inte motstå att dela med mig av ett av de just nu väldigt intressanta inläggen i den debatten: ”Androstolen”, en demonstrator i form av en manlig gynekologstol, ”designad för män baserad på kvinnors upplevelser”. Stolen har utarbetats för att ifrågasätta ”vems behov som styr produktutvecklingen” och är med sin speciella vinkling en ”het potatis i det sociala rummet när det kommer till genusdebatten. Så håll ögon och öron öppna, för jag kan lova att det inte är sista gången vi hör talas om en Androstol.
#Nätkärlek till er alla.
//Christian