Anne-Lie Lokko – Klassresan
Det är med stolthet jag idag presenterar vår sjunde sommarbloggare:
Anne-Lie Lokko är grundare och ägare av AddFriends AB. Arbetar med olika verksamheters strategier för digital kommunikation samt föreläser, coachar och utbildar i sociala medier. Brinner för möjligheterna till dialog, öppenhet och göra saker smartare. Vill gärna bidra till ett snällare, rättvisare, roligare och hållbart samhälle.
Följ Anne-Lie på twitter
Klassresan
I Sverige är det många barn och ungdomar som säljer olika saker för att få ihop till klassresa, eller en resa med laget eller föreningen. Själv har jag genom året varit med om att baka bullar och kakor till klubbens och skolornas cafeteria, ordna skoldisco, sålt plastpåsar, underkläder, kokosbollar, frallor, salamikorvar, bingolottor, godis. Barnen har sålt till de få släktingar vi har, till snälla grannar och sedan har jag fått köpa resten.
Varje gång det har varit underkläder, godis, salamikorvar, bingolotter har det retat mig att inte ”hela” förtjänsten går till klassen utan att någon tjänar pengar på att barnen ska ha ihop pengar för att kunna göra något gemensamt.
Det finns flera företag som specialiserat sig på att hjälpa klasser och föreningar…
och jag har tittat på ett exempel som säljer underkläder och strumpor.
Företaget levererar sina produkter i paket för 150 kr. För varje sålt paket behåller klassen 37 kr, dvs 113 kr går inte till klasskassan.
Är det 16 elever i klassen och de ska ha ihop drygt 24.000 kr behöver varje elev sälja 41 paket. Företaget själv får 80 000 kr som ska täcka deras kostnader för 656 paket. Pengar som istället skulle kunna gå direkt till skolklassen. Och som förälder köper vi paket för 150 kr istället för att ge 37 kr direkt till klasskassan.
Vi har ett kollektivt ansvar för att alla ska kunna följa med, ekonomiska resurser för enskilda personer ska inte vara ett hinder för att kunna delta. Så den gemensamma ansträngningen för att få ihop en gemensam ekonomi är självklar.
För många barn och ungdomar kan klassresan vara något som de inte har möjlighet till annars tillsammans med familjen pga av familjens svaga ekonomi. Att få följa med till havet, fjällen, London eller någon annanstans kan vara en stor händelse för barnet men också för familjen som jag tror oftast gläds åt att någon kan resa.
@lokkomotion sjunga på stan, baka bröd o sälja på torget, polkagrisar, plocka blommor och sälja färdiga buketter, motionera andras hundar…
— Guldlock (@AmeliTrygg) June 13, 2013
Efterlyser goda idéer på vad man kan göra för att en större del av pengen ska gå direkt till klassen. Har bland annat fått följande förslag: gå ut och gå med hundar, passa barn, skotta snö, köra bort sopor, sjunga på stan, arrangera luciatåg, teater, disco, plocka skräp åt kommunen, café för föräldrar.
Om vi för de här tjänsterna som eleverna erbjuder betalar 150 kr så säger vi att 113 kr går direkt till klasskassan istället och 37 kr till omkostnader. Är det 16 elever i klassen behöver de få ihop 14 uppdrag var med vinst på 113 kr för att klassen ska få ihop mer än 24.000 kr liknande det som visas i exemplet tidigare.
Pussade precis 2 småkillar på kinden för att dem skulle få pengar till sin klassresa, det får stå för dagens goda gärning
— Linnea Larsson (@linnealars) May 29, 2013
Förflyttar vi oss från insamlingar till klassen och föreningen och tittar på alla de insamlingsprojekt som görs för att skicka pengar och förnödenheter världen över så vill vi även där hitta sätt att bidra med pengar utan att det försvinner för stor del i mellanhänder eller aldrig kommer fram.
Men det blir ett helt nytt inlägg.
//Anne-Lie
Källa: ekuriren