Lina Becedas – Lyckan av att spendera

Lina_BecedasIdag är det dags för vår åttonde sommarbloggare.

Lina Becedas är kommunikatör med stort intresse för samhällsfrågor och miljö. För två år sedan flyttade hon tillbaka till Skåne från Stockholm för att få mer tid för familjen och sina intressen. ”Att göra kommunikation som gör förändringar möjliga” är målet i yrkeslivet.

Lyckan av att spendera

Ny forskning visar att människor blir lyckligare av att lägga pengar på andra människor snarare än att köpa saker till sig själv. Detta gäller även i fattiga länder där människor ha svårt att ens uppfylla sina basala behov. Det verkar vara ett universellt drag som människan har, menar forskarna från University of British Columbia och Harvard Business School i en nypublicerad studie.

Visst har man känt det på sig? Och undrat – varför känns den där svindyra mattan som man suktat efter inte längre lika tilltalande när den väl ligger där på vardagsrumsgolvet? Den där coola tröjan som tappade sin glans så fort man kom hem – varför blev det så?

Trots det kan det vara svårt att få tummen ur – att sätta igång att ge helt enkelt.

Men i våras träffade jag  Susanne på  min sons förskola. På ett föräldramöte berättade hon om hur hon kom i kontakt med en skola i Kenya. Den drivs av en kvinnlig pastor som tagit alla byns barn under sina vingars beskydd.Utanför skolan är det misär och många barn är föräldralösa på grund av AIDS.

Pastorn har en vision – att alla familjer i byn ska få mat så att barnen orkar koncentrera sig på skolan och få chans att ta sig ur fattigdomen. Susanne bestämde sig för att hjälpa pastorn i Kenya och samlar nu in pengar från svenska privatpersoner och organisationer.

Varannan vecka får familjerna i byn ett basvarupaket med mat.

Bild på människor i naturen i Kenya

Susannes projekt har ingen hemsida, inget 90-konto utan bara en Facebook-grupp och ett bankgirokonto. Men efter att ha hört Susannes berättelse och sett hennes engagemang  ger jag pengar varje månad. Och förundras över att så lite pengar ger mig så mycket tillbaka.

Det är initiativ av enskilda  människor i stort (sådana som Susanne) eller i smått (sådana som jag själv) som tillsammans gör en skillnad. Även om det sker av i grunden egoistiska skäl  – vår egen lycka.

//Lina

Källa: Giving makes you happy 

Du gillar kanske också...