Ibland vill man vara anonym – 70. #blogg100
Hej! Det är jag Daniel igen. Jag tänkte jag skulle berätta lite mer om hur Pennybridge kommer fungera.
När vi påbörjade arbetet med Pennybridge gjorde vi några marknadsundersökningar, bland annat med hjälp av vår partner AQ Analys. En sak som kom fram då var bland annat att vissa önskade vara anonyma när de skulle ge. Jag tror det handlar om att man inte vill bli pressad och stressad att ge mer.
Men det som också kom fram i våra undersökningar var att man vill veta. Man vill veta att pengarna kommer fram och hur de används. Man vill veta att pengarna gör nytta helt enkelt. Inget konstigt med det.
När vi har byggt Pennybridge har vi tagit hänsyn till den input vi fått. Det innebär bland annat att du när du registrerar dig kan välja att vara just anonym. Om du gör det kommer de ändamål du väljer att ge till inte veta vem du är, men du kommer ändå få information från de ändamål du valt. Vi tror att detta kan bidra till att fler vill ge.
Som en bonus får du dessutom återkoppling på hur mycket du gett till de olika ändamålen, hur mycket du gett totalt osv.
Väljer du att vara anonym är det bara en grej du måste tänka på, du kan inte nyttja skatteavdraget för gåvor till välgörande ändamål. För att du ska kunna göra skatteavdraget måste vi förse de ändamål du valt att ge till under ett år med dina personuppgifter och hur mycket du gett.
För att läsa mer om vad skatteavdraget för gåvor innebär (Klicka här), samt mer info i ett tidigare blogginlägg (Klicka här)
I dagsläget är det ca 55 stycken organisationer som registrerat sig hos skatteverket för att du som givare ska kunna göra ett avdrag för det du ger. Det råder delade meningar om avdragsrätten är bra eller inte, men också om hur det är upplagt. Det finns viss kritik kring den administration som det för med sig som ett exempel.
Så när du registrerar dig för att skapa din egen Pennybridge, glöm inte bort att du kan välja att vara anonym – eller inte.
//Daniel