Goda Ändamål – #blogg100 – dag 20
Målet med Pennybridge
Som du förhoppningsvis vet vid det här laget är Pennybridge en ny plattform för insamling och givande, en gåvotjänst.
Men du tillsammans med många andra kanske inte har klart för dig vad målet med Pennybridge är?
Pennybridge syftar till två saker:
- Vi vill förenkla för privatpersoner och företag att stötta goda ändamål ekonomiskt.
- Vi vill långsiktigt bidra till att sänka insamlingskostnaderna för de goda ändamålen.
Då uppstår säkert en del frågor som:
– Vadå ”goda ändamål”?
Fler och fler pratar mer och mer om ”goda ändamål” hellre än välgörenhet.Varför? För att välgörenhet har ett ”von oben” perspektiv och att det krasst inte räcker till.
Att som t.ex. Amnesty arbeta med Mänskliga rättigheter är inte välgörenhet men det handlar om att göra gott. Begreppet ”goda ändamål” är helt enkelt mer inkluderande.
Ett gott ändamål kan vara många saker. Alltifrån det vi traditionellt benämnt ”välgörenhet” men också ungdomsidrott etc. Så om du funderar på om din förening eller det du är engagerad i får plats i Pennybridge ställ frågan:
”- Är det ett gott ändamål?”
Är svaret ja på den frågan så kör! 🙂
– Hur förenklar ni för privatpersoner och företag?
Vi vill att det ska vara enkelt. Det är därför vi omger oss med saker som hela tiden syftar till att förenkla vår vardag och våra liv.
Valmöjligheterna blir bara fler och fler på alla områden. De allra flesta orkar sätta upp ett eller kanske max två givande via autogiro för att stötta en bättre värld på olika sätt. Samtidigt kanske vi brinner för fler saker. Eller så orkar vi inte alls, så vi avstår för att vi inte förmår sätta oss in i vad vi ska välja.
Med Pennybridge tjänst kan du idag ge till flera olika ändamål från ett och samma ställe.
Och – det är enkelt. Lika enkelt som att slippa reklamen i Spotify… Du registrerar ditt betalkort och sätter en summa från 100kr och uppåt och skapar en egen fördelning på de ändamål du vill stötta.
Och – det kommer mera…
Vi jobbar just nu för fullt med fler smarta tjänster som vi successivt kommer släppa så fort de är klara. Allt med syftet att förenkla för dig.
Och du – håll ögonen öppna efter vår företagstjänst som vi släpper under året…
– Hur bidrar ni till att sänka insamlingskostnaden?
Insamlingskostnaden bland 90-kontoorganisationer i Sverige idag ligger på 6-16% med ett snitt på 13%. Det är vad det kostar i försäljning och marknadsföring av det man får in.
I USA är den kostnaden mellan 6-60%… Så vi är faktiskt ganska bra på det här i Sverige. Man ska komma ihåg att detta är bara kostande för själva insamlingen. Ovanpå det kan det sedan tillkomma administrativa kostnader som tillsammans inte får överstiga 25% för att man ska få ha ett 90-konto.
När man ska lägga upp en plan för hur man ska arbeta med sin insamling så har man en rad saker att ta ställning till.
Vilka verktyg ska man använda? Vissa är mkt dyrare än andra. Ta t.ex. telemarketing, du vet de som ringer när du sitter och äter middag med familjen…
Kostnaden för att arbeta med telemarketing kan vara så hög som uppåt 50%, ibland kanske ännu mer. Som insamlare behöver man då ha ett antal billiga verktyg för sin insamling för att balansera. Som exempelvis Pennybridge.
Man kan säga att vi är de olika ändamålens förlängda arm när det gäller insamling.
Vi skriver avtal med alla ändamål som finns i Pennybridge och insamlingskostnaden dras från deras insamlingsbudget.
Som jag skrev härom dagen: när vi startade Pennybridge ville vi bygga goda värden – i flera led. Därför ställde vi frågan:
Hur mycket får det kosta att vara med i Pennybridge för ett ändamål?
Vi bestämde tillsammans att kostnaden skulle vara 5% av det insamlade beloppet med målet att på sikt kunna sänka denna siffra ytterligare. Det innebär att även om man är bäst i klassen på insamling och har en kostnad på 6% så kan man se det på ett av två sätt:
- Som organisation får du mer ”Pang för pengarna” genom att samarbeta med Pennybridge.
- Om er organisation får in mer pengar till en kostnad av 5% kommer det långsiktigt att bidra till att sänka era insamlingskostnader.
Är du nyfiken på att veta mer, ansluta din organisation eller kanske träffa oss?
Hör av dig (klicka här). 🙂
Ha det gott!
//Daniel