Helena Roth – Din ”onlyness”

Idag presenterar vi stolt vår femte mycket spännande sommarbloggare som flitigt kommunicerar, engagerar och framförallt inspirerar.  Helena Roth

Helena Roth, förändringsagent, professionell coach och initiativtagare till #skolvåren.

Samskapar ett hållbart lärande samhälle tillsammans med dig!

Kan en enskild människa spela roll? Kan en människa göra skillnad i världen? Kan en människa göra gott så att det märks?

Ja, svarar jag. Ja, ja och ja! Vi faller lätt in i tron att vi inte spelar roll. Men vi är alla kuggar i ett gigantiskt mekaniskt urverk. Vi kuggar i varandra, och påverkar så klart de närliggande kugghjulen. Vi har dock större påverkan på helheten än de flesta av oss inser. Alla kuggar vi i någon annans kugghjul. Men det finns alltför många som inte inser att deras kugge spelar en viktig roll i helheten.

Jag tror det är en av anledningarna till att så många mår dåligt. Att som nybakad student ta klivet ut i arbetslöshet – det bidrar inte till känslan att vara behövd. Att som 57-åring bli avskedad pga arbetsbrist, med visshet att åldersdiskriminering är alldeles för vanligt – det skapar lätt en rädsla för att inte få en chans att bidra mer. Att som 67-åring gå i pension och efter en 5-6 veckor inse att ”semestern” aldrig tar slut, att det inte längre finns ett arbete att gå tillbaka till, utvilad och arbetslysten – det kan förstärka känslan av att inte längre fylla en funktion i samhället.

Men det stämmer inte. Du nybakade student, avskedade 57-åring och nyblivne pensionär – vi behöver dig och ditt engagemang! Det finns en ofantlig mängd saker att engagera dig i, och världen kan inte avvara just din unikitet, eller onlyness, som Nilofer Merchant kallar det.

Det där som är unikt för dig. Det som bara du har. Ditt jag.

You

Men tänk på att din känsla av egenvärde är en känsla skapad av dig själv. Ingen kan ge dig egenvärde. Egenvärde skapar du själv. Tror du inte att du spelar roll, skulle jag vilja utmana dig att strunta i den känslan, om så bara för en stund, och bara testa att göra. Kanske du upptäcker att det du testar att göra också skapar ett värde.

Jag tror Helen Keller har rätt när hon säger:

Jag är bara en; men jag är dock en. Jag kan inte göra allt; men jag kan dock göra något; och för att jag inte kan göra allt kommer jag inte vägra göra det där jag kan göra. – Helen Keller

Testa att göra det du kan göra. Dela ditt jag med oss, på ett sätt som ger dig möjlighet att fortsätta växa och utvecklas som människa. Världen behöver dig, och det gör jag med!
//Helena

Du gillar kanske också...