Insamlingskostnad – 29. #blogg100

Tänkte att jag idag skulle återknyta till min tidigare bloggposten om insamlingskostnad och frågan ”Vad är snittkostnaden vid insamling till välgörenhet i Sverige 2011?

Rätt svar är 6-16%, men om man ser på kostnaden i stort dvs både administrativa kostnader och insamlingskostnader var det 10,1% 2011. Detta gäller alltså enbart organisationer med 90-konto kontrollerade av Svensk Insamlingskontroll.

statistik

Statistik hämtat från Svensk insamlingskontroll

Och visst vore det fantastiskt om 100% av pengarna kunde förmedlas till ändamålet, men det är ju inte speciellt realistiskt med tanke på att de ovan 10% täcker in lön till de som jobbar med insamlingen, det är ju i stort sett omöjligt att bedriva en stor verksamhet helt ideellt, organisationerna behöver marknadsföra sig, samt att transaktioner etc. faktiskt kostar pengar.

Men hur kan vi göra för att minska insamlingskostnaderna? Har ni några idéer?

Pennybridge har några bra idéer kring hur vi faktiskt kan sänka vår insamlingskostnad, så räkna med att jag återkommer om ämnet för att berätta mer längre fram, det är ju trots allt 71 bloggposter kvar tills #blogg100 är slut. 🙂

Ha en god kväll
//Christian

Du gillar kanske också...