Lisette Andersson – Ideellaktuell

Hej, jag hoppas du gillar våra spännande sommarbloggare och den stora variationen på infallsvinklar kring engagemang och att ”göra gott”. Idag har vi kommit fram till vår tjugoförsta gäst Lisette Andersson som berättare om ideellt engagemang.

Lisette AnderssonLisette arbetar som informatör inom offentlig sektor, är grundare av ideellaktuell.se, sambo, extramamma och lillasyster. Brinner för det välskrivna ordet och har långresor till bland annat Sydamerika, Asien och Nya Zeeland i bagaget.

Jag tror på ideellt engagemang

I februari i år var jag på en tillställning för näringslivet där Arbetsförmedlingen presenterade sin nya satsning för att få unga i arbete. Jag satt där och blev rent ut sagt förbannad. Inte för att deras förslag på något vis var dåliga, men för att den ideella sektorn återigen förbisetts.

Jag var själv arbetssökande, men hade den stora fördelen att alltid kunna presentera mig med en yrkesroll när jag nätverkade. Jag var webbredaktör på Örebros studenttidning Lösnummer. På en ideell basis. Det gjorde att jag kunde sträcka på mig lite extra i sammanhang som dessa.

Under min tid som webbredaktör önskade jag flera gånger att vi hade haft fler som ville engagera sig i webbtidningen. Det fanns så många bra historier som behövde berättas, men inte tillräckligt med folk. Samtidigt förstod jag att det med största sannolikhet fanns massvis med unga som hade älskat att få chansen, men som jag inte kunde nå ut till. Unga som för tillfället går sysslolösa.

För det är knappast en hemlighet att många unga har svårt att få in en fot på dagens tuffa arbetsmarknad. Då få arbetsgivare vågar ge dem chansen hamnar de i ett moment 22: för att få jobb måste de ha arbetslivserfarenhet och för att få det måste de ha ett jobb.

Så småningom väcktes en idé hos mig. Varför skulle inte jag kunna se till att dessa engagerade människor fick vetskap om de ideella uppdrag som bara låg och väntade på dem?

Sagt och gjort. Tillsammans med min kollega Yasmine Winberg lanserar jag i början på september ideellaktuell.se, där vi kommer att förmedla meriterande ideella uppdrag. Med hjälp av kompetenshöjande, ideella uppdrag kan unga få den arbetslivserfarenhet som många idag saknar och därmed förbättra sina chanser att få ett avlönat arbete i framtiden.

Jag tror på den här idén. Jag tror på att ideellt engagemang kan vara en tillgång för såväl uppdragstagare och organisation som samhälle.

Jag tror på en framtid där unga får en chans att visa vad de går för.

//Lisette

Du gillar kanske också...