Postkodlotteriet 31. #blogg100

Jepp då var det dags att ta upp Svenska PostkodLotteriet

Igår anordnade Postkodlotteriet en ”utdelning” på Nordiska museet på Djurgården i Stockholm och totalt fick  40 organisationer dela på 1 009 449 674 kronor.

Pengarna fördelades enligt nedan:

  • Människor i utsatta situationer, 335 miljoner kronor
  • Hälsa, forskning och utbildning, 160 miljoner kronor
  • Organisationer som arbetar för barns rättigheter, 157 miljoner kronor
  • Kultursektorn, 110 miljoner kronor
  • Natur- och miljösektorn, 104 miljoner kronor
  • Projektfonder för ideell sektor under året, 143 miljoner kronor (pengar som kommer att finansiera ytterligare projekt för ideella sektorn under året.

– Våra donationer gör det möjligt för våra fantastiska förmånstagare att göra världen lite bättre, säger PostkodLotteriets välgörenhetschef Stina Götbrink.

PostkodLotteriet är idag tillsammans med sina systerlotterier i Holland och UK världens tredje största privatagivare till ideell verksamhet, en lista som toppas av Bill & Melinda Gates Foundation följt av brittiska The Wellcome Trust.

[learn_more caption=”Mer info om Postkodlotteriet” state=”open”] Över en miljon svenskar deltar i lotteriet som grundades 2005 med ”visionen” att bidra till en bättre värld för människor, djur och miljö. Hela vinsten ska doneras till ideella ändamål, via det 40-tal organisationer som Svenska PostkodLotteriet stödjer. Och sedan starten i Sverige har de delat ut 3,8 miljarder kronor till ideella sektorn och över 5 miljarder kronor i vinster till lottköparna. Postkodlotteriets omsättning steg under 2012 till 3,03 miljarder kronor och kostnadsandelen har nu sänkts till 26,6%, inklusive licens- och management-fee på 4,08 %.[/learn_more]

Postkodlotteriet delade igår ut drygt 1 miljard kronor till välgörenhet.

Men som de flesta vet är ju inte Postkodlotteriet enbart känt för att vara välgörare för välgörenhetsorganisationer utan även till Lotteriets egna organisation.

Ett flertal gånger har det varit skriverier och raserier mot lotteriet och de onödigt höga löner till bland annat lotteriets VD Niclas Kjellström-Matseke som 2010 fick en lön+bonus på nästan 6 miljoner. Plus ipads som gåvor till företagets alla anställda (nästan 4000 personer) mm.

De har även blivit stämda för att de överdrev vinstchanserna i sin marknadsföring och dömdes till ett böter på 750 000 kronor. (läs mer här)

Och framförallt har kritiken gällt deras dåliga ”vinstplan” där enbart 40% går tillbaka som vinster och där administrationskostnaderna är mycket högre än summan som ges till välgörenhetsorganisationerna. Vissa år har utdelningen till välgörenhet enbart varit 23 %. (Läs mer här)

Och visst jag kan hålla med om att det inte rimmar helt med den marknadsföring och vision de håller kring att  kämpa för välgörenhet så mycket de kan, men…återigen ”gott är gott” och det går inte att blunda för att lotteriet har förmedlat väldigt mycket pengar till välgörenhet.

Exempelvis fick igår Cancerfonden ta emot 31 miljoner kronor av Postkodlotteriet och totalt sedan 2008 har Cancerfonden tagit emot 138 miljoner kronor från lotteriet. En summa som är väldigt betydelsefull, och även om det inte skadar med mer pengar är jag övertygad om att alla på denna lista håller med om att lotteriet har väldigt stor betydelse för deras verksamhet.

Men självklart är det så att varje gång en organisation som står för något gott råkar trampa i klaveret, blir stämda, försnillar pengar etc, så drabbar det hela branschen. Som jag nämnt tidigare är det ju enbart ca: 48% som känner tillit till välgörenhetsorganisationer (i Sverige), något som troligen beror på just klavertramp från ett fåtal välgörenhetsorganisationer.

Men glöm inte…”Gott är Gott”!
//Christian

Du gillar kanske också...