Victoria Ahlén #blogg100 – dag22

Victoria Ahlén - profilbildVictoria Ahlén är social entreprenör som jobbar för en bättre värld. I höstas flyttade hon från Göteborg till södra Spanien för att leva ett mer hållbart liv med sin familj, färre ägodelar och mer tid för varandra. Hon är digital strateg, storyteller och energimakare @Vilostrada och skolprojektet #helloakerate. Hennes engagemang är stort i olika samhällsgynnande projekt världen över. I Sverige är hon del i den styrgrupp som aktivt driver kampanjen HELA #Barnsrätt för två tystade barns röster.

Vi är media – Social media

Media är den tredje makten. Du och jag är den tredje makten – vi är social media. Vi är konversationen som bidrar till vårt globala samhälle. Vi är rösterna som kan påverka i det lilla samtalet, och som kan sprida sig till att slå Ellens selfie-rekord på Oscarsgalan med innehåll som förändrar världen, räddar liv, sanna budskap med hjärta.

Varje ord du skriver. Varje bild du publicerar är du ansvarig för, precis som vilken ansvarig chefredaktör som helst.

Vårdar du din yttrandefrihet? Tänker du kritiskt på vad du publicerar?

Under UNESCOs mobila konferens i Paris visades hundratals exempel på hur lärare använder sin digitala röst till att bidra till att grundläggande utbildning läsa, räkna, skriva når massorna. I mars samlas mer än 25 000 interactive geeks i en stad som sjuder, på South by South West i Austin, Texas. De delar, diskuterar och debatterar. Då som nu önskar jag att de tillsammans utnyttjar sin röst för det goda samtalet. Tänk vad de kunnat åstadkomma tillsammans med en gemensam vilja?

Att driva det goda samtalet belönas nu också i Sverige. Lina Tomsgård vinner pris för sitt samhällsengagemang på MEG för ”innovativ användning av sociala medier kan ge bidrag till en mer jämställd och demokratisk samhällsutveckling.”

Sweden Social Web Camp tar en paus. En webbkonferens på Tjärö i Bleking skärgård som under fem somrar erbjudit en mötesplats där det goda samtalet varit i fokus och skapats tillsammans med de medverkande. Att konferensen blev en stor framgång tackar jag sociala media och de snabba kontaktvägarna som funnits. Vi som varit där kommer minnas skratten, samtalen och gemenskapen i matkön, på bryggan och under flaggstången. Affärsidéer kläcktes och samtal pågick under dygnets alla timmar analogt och digitalt. Under två somrar med SSWC som slutmål deltog jag aktivt i Havskampen och Pafcharity Cruise där syftet var att utnyttja den goda kraften i social media för att göra större nytta för världen, som helhet än att bara sälja en produkt eller tjänst. Vi samlade in pengar till Barncancerfonden, Ung Cancer och skapade arbetstillfällen för långtidsarbetslösa ungdomar.

Victoria_Ahlen_skola

Det är alldeles självklart för mig att använda min röst till att skriva om det goda och lyfta fram de positiva exemplen. Det är min skyldighet som medmänniska att göra världen bättre och tänka lite större än bara på mina egen affär och att sälja mer. Idag jobbar jag aktivt med två stora kampanjer:
VilostradaKärlek, hållbarhet och framtid. Vi bygger hållbara affärsmodeller, fair trade handel i norra Marocko och hjälper en skola komma i kontakt med världen.
HELA Barnsrätt – Två barns röster är tystade. Vi kommer aldrig ge oss.

Petter twittrar 27 februari:

”Ingen föds ond! Ingen föds egoist, ingen föds rasist. Jag tror på godhet och vi alla har den delen av hjärtat i oss. ”

Vill du som jag påverka så att inga fler krig bryter ut, sanningar om vad som händer i Ryssland når världen, att Dawit Isaak äntligen ska bli fri, att barns rättigheter ska få större utrymme och att alla människor ska ha rätt till att behandlas lika eller något annat viktigt socialt engagemang. Då ska du ta ditt ansvar.

Vi är media. Social media. 

/Victoria Ahlén @victoriaahlen
Frigiliana, Spanien 11 mars

Du gillar kanske också...