Att göra gott! #blogg100 – dag 5

Definition av gott!

Jag vet att jag har skrivit och framförallt pratat om det ganska ofta  (ursäkta om jag är tjatig) att vi på Pennybridge tycker att det är superviktigt ”att göra gott” från flera håll. Men vad menar vi egentligen med det?

Jo vi ser det som en självklarhet att bygga ett företag/en verksamhet där allt vi gör genomsyras av tanken att vara ”gott”. Tja det var ju kanske inget direkt klargörande svar, så vad är då ”gott”, hur definieras ordet?


Till att börja med kan vi väl se vad SAOL och andra ”alternativa” ordlistor säger:

I Slangopedia skriver dom detta om ordet ”Gott”.

Gott som i ”Gott mos”: Vanligt förekommande i Göteborg med omnejd. Används för att uttrycka något som väldigt bra eller framgångsrikt.
Ex:
– Ja, jag kan komma till dig det datumet.
– Gott Mos!

Gött, är slang och används när något är bra, skönt, gott, härligt. Används både som adjektiv och interjektion (utropsord). Kommer av den dialektala versionen av ’gott’ som har sitt ursprung från Göteborgsområdet.
Ex:
– Jag har blivit med barn! GÖTT!!


gott från saul

I SAOL förstår man att ordet gott tydligt associeras med sötsaker, vilket får mig att inse att det finns en viss risk att några av er läsare kanske bygger upp bilder av att vi på Pennybridge mestadels står och tillverkar godis (eller kanske ”mos” om ni är från Göteborg) hela dagarna, när vi pratar om att ”göra gott”…

Så är ju alltså inte fallet. ”Att göra gott” på Pennybridge betyder främst att vi vill skapa ett bra samhälle, inte bara med vår insamlingstjänst, utan i allt vi gör. Det kan vara något så enkelt som att le lite extra mot dom vi möter, att berömma varandra ofta, men det kan också vara att se till så att företaget tar ett seriöst ansvar kring CSR (Corporate Social Responsibility) genom att exempelvis implementera FN:s Global Compact i vår bolagsordning,

Alltså, vare sig det gäller att bidra till samhällsbehov eller våra medmänniskors leenden så kallar vi det ”att göra gott”!

Ta hand om er nu och glöm inte: Var alltid generös, även om det bara handlar om ge bort ett leende!
/Christian 

 

 

Du gillar kanske också...