Välgörenhet & Gott är gott – 84. #blogg100

Som jag tidigare skrivit om beslutade David Beckham (behöver jag skriva att han är världskänd fotbollsspelare) att inte ta ut någon lön för den period han skulle spela i PSG, utan istället skänka pengarna till välgörenhet. Det har nu gått tio veckor sedan nyheten och idag skriver Le Parisien att det är klart. Pengarna, ca 4 miljoner kronor kommer att delas mellan barnsjukhuset Necker (för barn med ovanliga och allvarliga sjukdomar) och med en annan välgörenhetsorganisation som än så länge är anonym.

Många är rösterna som höjs kring Beckham uttalande att han skulle ”avstå” lön under sin period hos PSG. Många tycker istället att det låter troligare att Beckham vill undvika att skatta för sin lön och därmed även undvika att skatta även för sina reklam- och sponsorintäkter (som förra året uppgick till  223 miljoner utanför fotbollen).

Beckham

Så visst man behöver ju inte vara ett geni för att förstå att Beckham i allra högsta grad är ute efter att öka sitt varumärke genom att spela för europas mest hajpade klubb och därmed nå nya reklamintäkter. Något som många kallar för fel, eller oetiskt.

Beckham har enligt Sunday Times en uppskattat personlig förmögenhet på 1,7 miljarder kronor, så visst att avstå från 4 miljoner är som en droppe i havet för honom och framförallt med tanke på vad han vinner på byggandet av sitt varumärke…

Men det är viktigt att minnas att 4 miljoner är mer än en droppe för barnsjukhuset Necker och den andra organisationen och utan Beckhams varumärkesbyggande – inga pengar!

Så glöm inte ”gott är gott” även om man lätt i detta fall lägger fokus på den ”egennytta” som välgörenheten medför.

//Christian

Du gillar kanske också...