Skatteåterbäring för donationer till välgörenhet – 19. #blogg100

Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen” har vi vant oss att varje jul höra Broder Tuck ropa när Robin Hood lyckats stjäla tillbaka de skattepengar som Prins John tagit från det fattiga folket.  Nu är det kanske svårt att likställa staten med Robin Hood när de väljer att ge en skattelättnad på 25% av våra välgörenhetsdonationer från 200kr upp till 6000kr (max avdrag: 1500kr/år). Men nog verkar det finnas ganska många som känner sig lite som ”Broder Tuck” då det trots allt är 800.000 kontrolluppgifter som kommit in, på en total donationssumma av 1 miljard.

Det har kallats ”ljumt intresse” och systemet beskylls för att ha för mycket regler och vara för komplicerat, iallafall från välgörenhetsorganisationernas sida, och än så länge är det bara 50st 90-konton av 384st som registrerat sig och uppfyller kraven som gör att man får skatteåterbäring.

Men fördelarna skulle kunna vara fler om vi tänker ett steg längre och ser på våra brittiska vänner inom välgörenhet. I England förekommer det nämligen att välgörenhetstjänster kan få rätten att ta över skatteåterbäringen från givarna, vilket betyder att kostnaderna för både administrativa- och transaktionskostnader kan dras av från skatteåterbäringen plus att man med resterande summa kan öka givarens donation till välgörenhetsorganisationen.

Se nedan exempel från Just Giving där en givare ger 10 pund och den faktiska förmedlade summan ökats till 11.74 pund:

Your donation £10
Gift Aid £2.50
Our 5% fee £0.63
Credit card fee @ 1.30% £0.13
Total cost to charity £0.76
Total donation £11.74

Detta är ju som sagt första året man i Sverige kan få tillbaka på sina donationer så förhoppningen är ju att vi kommer att få se utveckling och förbättring av systemet framöver.

#Nätkärlek
//Christian

Du gillar kanske också...