”Visual kei” & mer förtroende – 18. #blogg100

Lördagskväll och melodifestivalen live från Göteborg på TV:n! Personligen håller jag en extra tumme för ”visual kei” hjälten Yohio, som jag tycker bidrar med det där lilla extra för att överhuvudet göra melodifestivalen intressant, dock är han ju inte med i kvällens  program, som för övrigt skrålar ganska ointressant i bakgrunden med några som kallar sig Swedish house wifes.

En annan artist som heller inte är med i kväll, eller ens ”alls” i årets melodifestival är Peter Jöback. Och just Mr Jöback lyckades få extra mycket uppmärksamhet i mitten av december förra året när han publicerade en bild på sig själv och skrev att han skulle skänka 1kr till Musikhjälpen för varje ”like” bilden fick. Det som hände var (inte helt oväntat) att det spöregnade in ”gilla” så många att det  snabbt uppgick till drygt 50.000 när plötsligt bilden plockades ner i förtid. Det som hände var helt enkelt att den insamlade summan övergick vad Jöbacks team trodde skulle vara möjligt, de underskattade den snöbollseffekt som faktiskt sociala medier kan ge.

Som effekt av att de snabbt raderade inlägget, utan att skriva någon kommentar varför, rasade ett gäng journalister och andra tyckare mot handlingen. Klart jag förstår varför man rasar, och det är definitivt en miss att inte kommentera varför man tog bort inlägget, men samtidigt… 50.000kr är absolut en ansenlig summa att ge bort till välgörenhet, mer än vad många andra ger, ”gott är trots allt gott”.

Men Jöback var inte den enda som lyckades bli omskriven för dubiös välgörenhetskampanj i sociala medier. Nej det var flera företag som ville passa på att putsa till sina varumärken med välgörenhetsinsatser, vilket ju är fantastiskt. Men då ”välgörenhet i sociala medier” fortfarande är en relativt oprövad marknadsföringsarena när det gäller att förutse resultaten händer det ju självklart att några missbedömer ”hur” man ska begränsa sina kampanjer etc…

Jag tänker inte fördjupa mig mycket mer i detta just nu eller ens ta några exempel utan lämnar hellre över ordet till några bloggare som   enligt min mening uttrycker sig väldigt väl om ämnet.

  • Deeped som anser att ”gott är gott” när det generellt gäller dessa kampanjer, men också om risken att skada varumärket på längre sikt.
  • Mattias Ronge som bland annat funderar kring äkta engagemang eller bara ett knapptryck.
  • Bloggfrossa som går mer på djupet och riktar skarp kritik mot det ”ynkligaste marknadsföringsknepet”

Jaha, nu är melodifestivalen slut, precis som dagens inlägg, vill bara återigen passa på att avsluta med ett citat som kan passa när det gäller förtroende:

”Tar man sig vatten över huvudet, så rinner det ner längs ryggen.”

 Ta sig  vatten över huvudet

Kramar och godnatt
//Christian

Du gillar kanske också...