Den kreativa kapitalismen

Har du hört talas om ”den kreativ kapitalismen”?

Det är ett uttryck som oftast tillskrivs Bill Gates, som under årsstämman 2008 av World Economic Forum i Davos, Schweiz uttalade sig om hur framtidens företagande bör se ut, något som senare följdes upp i en artikel i Times samt med en bok med samma titel.

Gates förespråkade en kreativ kapitalism som handlar om att förändra och förnya kapitalismen, att hitta ett sätt där företagen tjänar på att göra livet bättre för fler människor. Och detta sätt att göra gott skulle genomsyra alla företagets affärer, en strävan som han uppmanade alla globala storföretag att anamma. 

Både då och nu är det många som instämmer i Gates uttalande och menar att det är just kapitalismen som kan rädda världen.

Break pattern to create a new one

Ibland måste ett invant mönster brytas och ett nytt skapas för att komma vidare.

Och apropå just den kreativa kapitalismen råkade jag häromdagen på en artikel i Renew Magazine om en författare som heter Mikael Rosengren och om hans kreativa sätt att både bygga varumärke och samtidigt bidra till välgörenhet.

Mikael driver inget globalt storföretag, men han är bland annat författare till ”Kapten Geggamoja och Lillpiraten” en barnbok som skrevs på uppdrag av barnklädesföretaget Geggamoja.

Men nu är han aktuell med sin kommande bilderbok för barn: Hallonbåtsracet” som vid försäljning kommer att stötta ett barnhem i Thailand via stiftelsen Happy Child. Boken Hallonbåtsracet kommer att säljas i Sverige via Idus Förlag och i Thailand med hjälp av den välkända resebyrån Ving.

Ett typexempel på Gates uppmaning att göra gott i sina affärer . Dvs Mikael bygger ett starkare varumärke både för sig och Ving samtidigt som han gör gott. Eller som han själv väljer att uttrycka det:

– Det handlar inte bara om att bygga varumärke och kundrelationer med hjälp av en barnbok, utan också att koppla till det här med välgörenhet. Många företag måste bli bättre på att synliggöra sin välgörenhet.

Mikaels författande är som sagt (ialla fall inte än) ett globalt storföretag, men hans sätt att använda sig av och uppmana till kreativ kapitalism gör ju gott på vilken nivå det än befinner sig, även det lilla har betydelse.

Och gott är gott, kort och gott.
//Christian

Du gillar kanske också...