Hästlasagne – 57. #blogg100

Klara kyrka i Stockhom har länge jobbat väldigt aktivt med att hjälpa människor i nöd, slussa vidare missbrukare till behandlingshem etc.

Men mest omtalade är de förmodligen för att de varje dag vid lunchtid går till Sergels torg med en matvagn och bjuder på en enklare lunch, något som tas emot av hundratals behövande. 

En fin handling för välgörenhet som de igår fick tunga bidrag till, närmare bestämt 5 ton…bestående av hästlasagne.

Det är livsmedelsjätten Axfood som ligger bakom matdonationen och anledningen till att de inte får sälja maten är alltså för att innehållsförteckningen är felaktig (innehåller häst istället för nötkött)

Och istället för att slänga den har alltså Axfood, efter samtal med Livsmedelsverket, tagit beslutet att skänka bort den. Det enda krav som livsmedelsverket ställer är att den tas ur sin förpackning och att en riktig ingredienslista finns tillgänglig där lasagnen delas ut. 🙂 

För att klara av den stora mängden mat kommer Klara kyrka att få ta emot mindre leveranser regelbundet från Axfood med start på fredag.

Sluta kasta mat

Jag tycker ju att det är otroligt skönt att höra att man för en gång skull gör något vettigt av den helt och fullt ätbara mat som inte får säljas. Själva slänger vi svenskar 2,3 miljoner ton mat varje år, motsvarande 27 procent av den mat vi bär hem…dvs livsmedel för ”många miljarder”.

Och ni har säkert hört om alla miljontals köttbullar som IKEA slänger på grund av att de inte kan garantera att det inte innehåller hästkött. Detta är inte ”matsäkerhet” i mina öron är det snarare ”idioti”.

Därför känns det extra bra att Axfood i detta fall fått gehör från livsmedelsverket och Klara kyrka och hungriga hemlösa får ett rejält skrovmål ett bra tag framöver.

Så dagens uppmaning får bli att snälla se till att inte köpa hem mer än vad ni äter upp, eller frys in rester, gör matlådor eller skapa nya kreativa maträtter av resterna istället för att kasta det, för alla inser vi väl att det inte är en hållbar lösning att fortsätta som vi gör…

Nätkärlek till er alla.
//Christian

Du gillar kanske också...