Magnus Höij – Vi kommer längre tillsammans

Magnus HöijIdag presenterar vi stolt vår sjuttonde sommarbloggare Magnus Höij.

Magnus är chefredaktör på tidningen Internetworld och har bevakat teknik- och samhällsutveckling i över 15 år. Mer info och Magnus egna blogg hittar ni här, eller varför inte följa honom på twitter.

Vi kommer längre tillsammans

När jag klev av Gotlandsfärjan på väg mot Almedalsveckan möttes jag av en lobbyist som kanske väntade på någon, kanske mest ville framföra sitt budskap.

Tillsammans är vi starkare” stod det på plakatet om jag minns rätt, även om jag inte kommer ihåg vem som var avsändaren.

Det var ändå ett upprop i tiden.

Ensam är inte stark, även om vi inte ska underskatta varken kraften hos var och en eller viljan av att ta eget ansvar.

Det som de senaste åren verkligen bekräftat, understruket av sociala medier och webbens olika moderna verktyg, är att vi kommer längre, mår bättre och klarar mer om vi hjälps åt.

Genom att vi gemensamt skapar ett uppslagsverk på nätet, Wikipedia, blir innehållet både bättre och fylligare än det hade blivit annars.

Genom att vi kan kommentera och tycka till om nyheter blir journalisternas jobb bättre och kontexten blir tydligare.

Genom att vi själva kan formulera oss i både ord och bild och med hjälp av bloggplattformar och Youtube kan sprida vårt budskap till världen blir det fler röster, fler åsikter och mer innehåll för oss alla att dra nytta av.

mångfald

Vi måste stå upp för mångfalden och det brokiga

Allt blir inte bra. Det finns massor av trams och skräp på Youtube. Det finns inlägg på Wikipedia som absolut borde skrivas om. Det finns kommentarstrådar på nyhetssajter som helt spårat ur.

Men vi måste stå upp för mångfalden och det brokiga.

Dels för att summan av helheten är bättre och större än den hade varit utan denna mångfald. Dels för att allas röst och åsikt i en demokrati är värda att få föras fram, även om det ibland bara är ett fåtal som håller med.

Kvinnan som mötte mig på färjeterminalen i Visby var troligen från något fackförbund. Idén, som ju många fackförbund drivs av, av att hjälpas åt, den idén är bra. Om det kombineras med en idé av att man står enade emot något, exempelvis en arbetsgivare, tappar det lite i charm. Även här kommer vi längre om vi är enade än om vi söker konflikt.

Det nya samhället och det nya näringslivet är inget nollsummespel, där makt, pengar eller något annat ska flytta från en till en annan. Istället skapar vi nytt och upptäcker nya domäner. I det arbetet är det viktigare att hitta allianser än att hitta fiender.

Fackföreningskvinnan verkade inte vänta på någon speciell, där hon stod med sin skylt. Budskapet om att vi är starkare tillsammans kändes lämpligt, just då.

Jag frågade om hon kunde hjälpa mig att bära min tunga väska till hotellet.

Men nej. Riktigt så långt sträckte sig inte vårt gemensamma uppdrag.

Inte ens i Almedalen.

//Magnus Höij

Du gillar kanske också...