Kraften i sociala medier – 79. #blogg100

Att sociala medier är en enorm spridningskanal är ett faktum. Förra veckan så spred sig ett inlägg om Wayne’s Coffee som en löpeld på facebook. Cirka 17000 delningar på drygt en vecka. Inlägget handlade om Wayne’s Coffees bemötande mot en blind man som blev avvisad från kafét med anledningen: 

”Det finns inga lediga platser här och du luktar illa och skrämmer mina kunder, de vill inte ha dig här”’

Påståendet från kaféägaren stämde inte överens med hur situationen såg ut eftersom att inlägget skrevs av en besökare som bevittnade detta och visade civilkurage genom att stå upp för denna man och ställer kaféägaren på plats.

 

Suspended coffee

 

Skribenten till inlägget hade läst om suspended coffe (som vi tidigare bloggat om). Alltså att betala en innestående kaffe till de som inte har möjlighet att betala för sig. Så hon betalde den här mannens nota eftersom att han själv inte var välkommen i kafét. Skribenten sitter kvar med mannen i en och en halv timme på fiket så att han skulle få fika ifred.

Detta uppmärksammades som sagt otroligt fort på sociala medier och flera negativa kommentarer haglade in på Wayne’s Coffees facebook-sida. Denna handling ger så klart konsekvenser för hela varumärket som de får ställa sig försvars till som påverkats av endast en franchisetagare. Endast en dag senare efter inlägget så ber Wayne’s Coffee om ursäkt personligen till denna man och ger bort ett laddat Wayne’s Card samt garanterar hjälp med att hitta en sittplats i kafét i framtiden. Frågan är bara om skadan är redan skedd?

Detta inlägg är inget påhopp mot Wayne’s Coffe utan mer ett inlägg om hur viktigt ett företags varumärke är och hur skört det kan vara samt spridningskraften i sociala medier. Sen så vill jag ge en eloge till skribentens civilkurage och agerande.  

Att stå upp för någon annan är en av de finaste egenskaper en människa kan ha. 
/Axel

Du gillar kanske också...