Ola Walfridsson – Konsten att göra lite (Istället för inget alls)

Ola WalfridssonLåt mig nu presentera vår tredje sommarbloggare:

Ola Walfridsson
en ung marknadsförare på jakt efter sitt drömjobb”.
Läs mer om Ola här.

 

Hej
Du känner inte mig, och jag känner inte dig. Men du och jag ska göra ett experiment tillsammans. Innan du läser resten av mitt inlägg vill jag att du ska tänka på något bra du gjort för någon annan. Ta tag i den känslan du har nu, och tryck på play.

Förändring kommer inte enkelt. Det känns kanske som att en person kan åstadkomma väldigt lite, om något alls. Om det bara kan åstadkommas lite, är det då värt det? Absolut.

Det visar sig att det går att komma långt på lite. Vi utför nästan dagligen handlingar som med liten uppoffring kan bli något fantastiskt, för någon annan.

Tänk dig följande scenario:
Du står i din lokala livsmedelsbutik och har precis lagt din pant i maskinen som visar att du kan erhålla 57kr. Men istället för att få din pant så trycker du på knappen som skänker den till välgörenhet. Du har precis skänkt tillräckligt med pengar för att 30 stycken barn ska kunna vaccineras mot mässlingen. Föreställ dig det, 30 stycken barn kan nu vaccineras mot mässlingen. En sjukdom som 2011 dödade 158.000 människor, där majoriteten dessutom var barn under fem års ålder.

En familj med fyra personer konsumerar per år i genomsnitt 485 burkar och 255 PET-flaskor. Av det återvinns 92% av burkarna och drygt 84% av PET-flaskorna. Vilket i runda slängar skulle kunna innebära 660kr till välgörenhet per familj, vilket nästan räcker till 1000 påsar vätskeersättning.

Tänk vad mycket gott du kan göra genom att skänka bort lite pant.

 

PET-flaskor

 

Föreställ dig att du är kvar i den lokala livsmedelsbutiken. Om du är som mig och fortfarande handlar med kontanter då och då så brukar det sluta med växel. Om du är ännu mer som mig så har du en plånbok som inte har något fack för växel. Jag har hittat en bra lösning på detta ”problem”.Lägg den i sparbössan vid kassan (om det nu finns en sådan). Vad kan det röra sig om? Kanske 15kr i växel per vecka som du skänker bort. Och på en månad så är vi åter igen uppe i tillräckligt mycket för att vaccinera 30 barn mot mässlingen. För så lite.

Du kommer hem från butiken, det visar sig att det är en lördag i februari och det är Melodifestivalen på tv. Under Melodifestivalen får alla hemma i stugorna ett utmärkt tillfälle att skänka en lite slant samtidigt som du röstar fram din favorit till final. Välj telefonnumret som skänker till Radiohjälpen. 2013 skänktes över sju miljoner kronor till Radiohjälpen tack vara er där hemma i soffan. Sju miljoner kronor; tillräckligt mycket för att vaccinera alla som årligen dör i mässlingen.

Vad är det då jag vill ha sagt? Att det är lätt att glömma bort att även så obetydliga saker som din pant eller att rösta på din favorit i melodifestivalen kan rädda liv.

Så låt oss göra ett experiment du och jag. Låt oss göra lite, istället för ingenting alls.

Källor:
WHO – statistik
Unicef
Returpack – statistik
Melodifestivalen – statistik

//Ola

Du gillar kanske också...