Slacktivism – ett hot mot välgörenhetsorganisationer?
Hur gör man för att bäst samla in pengar till välgörenhet via sociala medier?
Ja uppenbart är att man man inte ska göra som Ricky Gervais i sitt experiment ”the charity game” (läs gårdagens blogg). 🙂
Och tydligt är att det är ett dilemma även för flertalet välgörenhetsorganisationer, vilket vi sett genom UNICEFs kampanj ”man kan inte betala med likes”, en kampanj emot ”Slacktivism”. (läs tidigare blogg
[learn_more caption=”Vad är Slacktivism?” state=”open”] Slacktivism, av engelskans slacker (slöfock) och aktivism, är sådana former av aktivism som fordrar ingen eller ytterst liten ansträngning från aktivistens sida. Ett exempel på slacktivism kan vara att starta facebookgrupper, eller gå in på en webbplats som ger sina annonsintäkter till välgörenhet. Några evenemang som har beskrivits som slacktivism är ”Buy nothing day” och ”Earth hour”.[/learn_more]
På UNICEFs hemsida kan man läsa mer bakgrunden till valet av kampanj och att de tar stöd utifrån en marknadsundersökning (av YouGov på uppdrag av UNICEF) som visar att:
- En av sju tycker att det är lika värdefullt att gilla en organisation som att skänka pengar.
- Och nästan en av fem tycker att ”gilla” är ett bra sätt att stödja hjälporganisationer på.
Dvs problem är att många tycker att de genom att ”gilla” har visat sitt deltagande och engagemang och därmed inte väljer att gå vidare för att faktiskt göra en aktiv handling, som att skänka pengar.
*******
Som motpol till detta ställningstagande läste jag för ett par dagar sedan en artikel av Marc A Pitman (Fundraising Expert & Board Coach). Marc ger i sin artikel svidande kritik mot UNICEFs kampanj som (enligt Marc) ”bannar” människor för att de ”bara” sprider information om välgörenhetsorganisationer i sociala medier istället för att faktiskt agera, det vill säga: skänka pengar…
Marc menar att problemet inte är hur folk agerar i sociala medier, problemet ligger istället hos välgörenhetsorganisationerna själva som inte uppmanar folk ”att donera”. Han menar att de flesta marknadsundersökningar tydligt visar att folk ”ger” för att man frågar, så varför gnälla över en god spridning i sociala medier! Se istället till att anpassa er själva, dra nytta av engagemanget i sociala medier och förbättra era insamlingsverktyg.
”When we get to the point of feeling so frustrated that people aren’t giving, we need to grow up and realize our donors or “slacktivists” aren’t the problem. We are.” /Marc A Pitman
(Klicka här för att läsa hela artikeln)
******
Jag tänker inte ge en djupare analys av Marcs artikel eller UNICEFs kampanj, utan helt enkelt nöja mig med att ta upp det som ett tydligt expempel på de svårigheter som välgörenhetsorganisationer står inför när det gäller att bedriva insamling med hjälp av sociala medier.
För visst är det så att vi befinner oss i en ny era då den skramlande insamlingsbössan inte fungerar så väl längre och där nya spännande utmaningar breder ut sig.
Ta hand om er.
//Christian