Vykort för välgörenhet – 26. #blogg100

Idag blir det en liten koll på företeelsen ”skicka vykort” och hur det har förenklats genom mobilens snabba utveckling. Det är ju inte direkt någon ny grej att vi kan ta egna foton och via tjänster i datorn eller mobilen skicka iväg dom som ”riktiga vykort”. Tjänster som Simply postcards och Dina vykort kom redan 2010, och innan dess fanns det ju andra vykortstjänster i mobilen via bla ett samarbete med Telenor och Sony Ericsson mobiler.

Efter det har ju Posten själva utvecklat en riktigt bra app som både kan hämta foton från historiken i mobilen likväl som från instagram. (Kostnaden för ett A5 vykort ligger på 19kr och ett A4 kostar 29kr, samma porto till alla länder.) Även Apple har tagit fram en bra vykortsapp ”Cards” med många olika mallar och funktioner för att göra vykorten ytterligare lite mer personligt utformade.

Tråkiga vykort

Ett ”tråkigt” vykort ur boken ”Fler tråkiga vykort” av Jeppe Wikstr. Snyggt tycker jag, och tänker nog försöka göra egna ”tråkiga” vykort med nämnda appar. 🙂

Det är helt klart en lysande utveckling, man slipper helt enkelt springa runt och köpa ett vykort och frimärken, eller springa till en butik med framkallnings-apparat för att framkalla ett ”vykort”, frankera och sedan skicka iväg. Jag älskar verkligen smidigheten i att fota en minnesvärd händelse och direkt skicka iväg som digitalt vykort, och ett par dagar senare dimper det ner i brevlådan som ett fysiskt vykort! Och man slipper alla dessa ”tråkiga vykort” som säljs här och var!

Hörde en vän berätta att en dag när han kom hem efter jobbet och möttes av ett extra stökigt hus med klädhögar på golvet passade han på att ta ett foto på kaoset, lägga till texten ”städa efter er!” och skicka iväg som vykort adresserat till sina döttrar. Två dagar senare när de kom hem väntade kortet i brevlådan som en pinsam påminnelse och vad jag förstår fick det önskvärt resultat (iallafall i ett par dagar). 🙂

En naturlig utveckling för ”mobila vykort” kom under våren 2012 så släppte Rädda barnen sin egna version med namnet Goda hälsningar  där kan man välja mellan illustrationer och bilder ur Rädda barnens arkiv, eller precis som de övriga tjänsterna, använda sig av egna foton. Skillnaden här är att en tredjedel av kostnaden för vykortet går till välgörenhet. Standardpris för att skicka iväg ett vykort är 20kr vilket alltså innebär att 6,67 kr för varje vykort går till insatser för att hjälpa barn.  

Och nu, tidigare denna veckan skickade stiftelsen Goodcause (som startat bla GodEl) ut ett pressmeddelande om att de satsar på tjänsten Godkort, även det ”vykort via mobilen” och där 5kr från varje skickat vykort går till välgörenhet.

En utveckling som jag gillar, så självklart trycker jag lite extra på att ni ska använda er av de två sista tjänsterna och se till att förknippa nytta med nöje. 🙂

Kram och godnatt
//Christian 

Du gillar kanske också...