Spetälska och socialt utanförskap – 76. #blogg100
När jag var liten minns jag att jag läste berättelser där det förekom människor med sjukdomen ”spetälska”, och bilderna som målades upp var bilder av en oerhört smittsamt sjukdom där de sjuka hade blåsor över hela kroppen, och deras kroppsdelar trillade av en efter en…
”Spetälska” eller ”Lepra” som det också heter är absolut en otäck sjukdom för dom som drabbas, men tyvärr en sjukdom som drabbats av fördomsfullhet och okunskap, vilket har spelat stor roll kring hur de sjuka har bemötts. Man tror men vet inte helt säkert att Lepra är en luftburen smitta, men vet att det är väldigt få smittade personer som verkligen utvecklar spetälska, då mer än 95% av dom som smittas har ett immunförsvar som tar hand om infektionen.
Idag kan Lepra ganska lätt botas med hjälp av antibiotika och om man upptäcker smittan i ett tidigt skede hinner man också förhindra att svåra komplikationer som skadade händer, fötter och ögon inte behöver uppkomma.
Det finns berättelser (som lär vara sanna) kring leprasjuka i Colombia där de gick så långt att de isolerade och militärövervakade byar med bara leprasjuka, de fick till och med egen valuta och speciella id-handlingar för att undvika att smitta de friska.
Men värst av allt var att de tvingades att lämna över sina friska nyfödda barn till ett barnhem. Om de vägrade användes våld för att ta barnen och föräldrarna sattes i husarrest och fick svälta…
Idag räknar man med att det finns ca: 200.000 leprasjuka i världen, och att närmare tio miljoner människor lever med handikapp orsakade av spetälskan, och därmed lever de också med ett socialt utanförskap i samhället baserat på just den okunskap jag beskrev ovan.
Som stöd för Leprasjuka grundades redan 1874 ”The Leprosy Mission International” i England för att hjälpa leprasjuka. Och i Sverige har organisationen ”Lepramissionen” varit verksamma sedan 1970-talet och har som syfte och mål att:
”Verka för att utrota lepra, dess orsaker och konsekvenser i världen. Detta sker genom att driva och stödja projekt för utveckling, rehabilitering och integrering av de lepradrabbade samt stödja projekt för människor med funktionshinder eller lever i utanförskap. ”
Ni kan läsa mer om Lepramissionen och deras verksamhetsområden här.
Lepramissionen är också en av de organisationer som ni kommer att ha möjlighet att stödja när Pennybridge lanseras.
Kram till er alla
//Christian